Upał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy.
Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jej nasionka są bardzo zdrowe. Zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze, flawonoidy.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 i nie zawiera glutenu.
Chia poleca się na rozmaite dolegliwości, ma mało kalorii, jest polecana między innymi, dla diabetyków.
Wystarczy nasionka zalać chudym mlekiem lub jogurtem( odpowiedni wcześniej) i mamy zdrową przekąskę.
Ale nie tylko, nasionka można dodawać do wypieków, słodkich i wytrawnych...
1 szklanka napoju sojowego (kokos)
¼ szklanki nasion chia
2 szklanki jagód
maliny i śmietana do ozdoby
cukier trzcinowy wg smaku
Nasiona szałwii argentyńskiej ( chia) namaczam w napoju sojowym. Zostawiam na co najmniej 2 godziny, aby nasionka całkiem nasiąkły.
Do pucharków nakładam warstwami, pudding chia, jagody wymieszane z cukrem trzcinowym , znowu warstwa puddingu i jagody z cukrem.
Na wierzch wykładam po łyżce śmietany i maliny.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam puddingi z chia, nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe :D
OdpowiedzUsuńdokladnie )
UsuńJaki czarny deser, świetny :)
OdpowiedzUsuń