niedziela, 9 sierpnia 2015

Deser jagodowy z chia




Upał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy.

Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jej nasionka są bardzo zdrowe. Zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze, flawonoidy. 
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 i nie zawiera glutenu. 

Chia poleca się na rozmaite dolegliwości, ma mało kalorii, jest polecana między innymi, dla diabetyków.

Wystarczy nasionka zalać chudym mlekiem lub jogurtem( odpowiedni wcześniej) i mamy zdrową przekąskę.

 Ale nie tylko, nasionka można dodawać do wypieków, słodkich i wytrawnych...



























1 szklanka napoju sojowego (kokos) 

¼ szklanki nasion chia

2 szklanki jagód

maliny i śmietana do ozdoby

cukier trzcinowy wg smaku





Nasiona szałwii argentyńskiej ( chia) namaczam w napoju sojowym. Zostawiam na co najmniej 2 godziny, aby nasionka całkiem nasiąkły. 

Do pucharków nakładam warstwami, pudding chia, jagody wymieszane z cukrem trzcinowym , znowu warstwa puddingu i jagody z cukrem. 

Na wierzch wykładam po łyżce śmietany i maliny.







SMACZNEGO :)






3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...