Moi Mili, razem z
firmą Barilla, zapraszam Was na szybki konkurs.
Na wstępie przedstawię Wam informacje które przysłał mi sponsor nagród -Barilla.
Wybrałam dla Was makaron „motylki” czyli Farfalle ;)
Zapraszam do lektury
:)
Jak dobrać sos do
makaronu?
Włochów cechuje iście filozoficzne zacięcie jeśli chodzi o
makaron. Mieszkańcy Italii z myślą
o rozkoszach podniebienia stworzyli już niejeden trik. Do przestrzeganych doktryn należą między innymi zasady doboru makaron do sosu, odpowiednich przypraw, czy jakości produktów.
o rozkoszach podniebienia stworzyli już niejeden trik. Do przestrzeganych doktryn należą między innymi zasady doboru makaron do sosu, odpowiednich przypraw, czy jakości produktów.
Kuchnia włoska
wykreowała kilkaset kształtów pasty, jednak ta mnogość ma
swoje uzasadnienie. Choć wszystkie makarony sporządzone są z tego samego
rodzaju ciasta, to każdy z nich pasuje do innego sosu. Jeśli chodzi o
dostępność form, Barilla zdecydowanie
wygrywa na polskim rynku, bowiem w asortymencie marki znajdziemy ponad 20
różnych makaronów. Jak jednak wybrać odpowiedni makaron do obiadu?
fot.Barilla |
Podstawowy
makaroniarstwa
Pierwsze przykazanie
głosi, że im makaron jest cieńszy, tym
sos z którym należy go podać powinien mieć lżejszą, bardziej płynną
konsystencję. Kolejna zasada, o której
muszą pamiętać szczególnie miłośnicy zapiekanek, mówi, że do pieca najlepiej
nadają się makarony grubsze i większe.
Pamiętajcie także, że na rodzajach pasty
posiadających dużo ,,próżni” utrzyma się więcej sosu, a makaron
żłobkowany łączy się z sosem znacznie łatwiej niż ten gładki. Aby makaron
przesiąkł smakiem sosu, możecie odcedzić go dwie minuty przed końcem czasu
gotowania i podgrzewać trzy minuty w naczyniu z sosem, cały czas mieszając.
Nawet jeśli już wiecie z jakim sosem połączyć kultowe motylki, czyli słynne
farfalle, zobaczcie jak robi to Stefano Terrazzino, bowiem tym razem przeszedł
samego siebie! I to parokrotnie!
fot.Barilla |
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=HPBAuT5Zaak
Teraz szczegóły
konkursu:
Zadaniem konkursowym jest podzielenie się pomysłem, na danie z makaronem przedstawionym w
filmiku, na pomysły czekam od 29.07 do 05.08 do północy.
Wstawiajcie je tutaj komentarzach:)
Wstawiajcie je tutaj komentarzach:)
Jeśli do przepisu chcecie dodać zdjęcie ( mile widziane, ale nie konieczne)
to proszę je przesłać na mojego maila takietampichcenie@gmail.com,
zamieszczę je na fanpage takietampichcenie.
Wybiorę trzy
dania, które najbardziej przypadną mi do gustu.
Nagrodami są oczywiście zestawy makaronów i sosów ( 3 makarony i dwa sosy) od Barilla.
Nagrody wysyła sponsor.
*Jednym z wymogów jest polubienie profilu, sponsora, na FB https://www.facebook.com/BarillaPolska/timeline
i udostępnienie postu
konkursowego na swoich profilach http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/07/konkurs-z-barilla.html
§ 1.
POSTANOWIENIA OGÓLNE
1. Organizatorem konkursu
pod nazwą „Gotuj ze Stefano” zwanego dalej „Konkursem”, jest Barilla
Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie 02-822, przy ul. Poleczki 23.
2. Administratorem
Konkursu jest Aurora Communication Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
3. 04-030, przy ul.
Waszyngtona 33/61, zwana dalej „Administratorem”. Wszelką korespondencję z
Administratorem należy kierować na: k.miklaszewska@pegasus.pl.
4. Organizator
przeprowadza Konkurs w ramach serwisu społecznościowego Facebook.com (dostępnego pod
adresem http://www.facebook.com), zwanego dalej
„Serwisem Facebook”, za pośrednictwem współpracujących z Organizatorem
blogów kulinarnych zwanych dalej „Blog”.
5. Konkurs nie jest
sponsorowany, wspierany, prowadzony, ani administrowany przez Serwis Facebook.
Wszelkie pytania, komentarze oraz skargi i reklamacje związane z Konkursem
powinny być kierowane do Administratora na adres k.miklaszewska@pegasus.pl. Serwis Facebook nie
ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu organizacji Konkursu, w tym w
szczególności wydania nagród w Konkursie, jak również nie zbiera jakichkolwiek
danych, w tym danych osobowych, udostępnianych przez uczestników na potrzeby
realizacji Konkursu. Wyłączną odpowiedzialność z powyższych tytułów względem
uczestników ponosi Organizator.
6. Konkurs trwa od dnia
27 lipca 2015 r. od godziny 17:30 do 9 sierpnia 2015 r. do godziny 23:59, przy
czym czas trwania Konkursu na poszczególnym Blogu, będzie ustalany indywidualnie
przez właściciela Bloga i podawany do informacji na stronie Bloga wraz z
pozostałymi informacjami o Konkursie.
§ 2.
WARUNKI UCZESTNICTWA
1. Uczestnikiem Konkursu
może być każda osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych,
posiadająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
Uczestnicy Konkursu w dalszej części niniejszego Regulaminu zwani są
„Uczestnikami”, a każdy z osobna „Uczestnikiem”.
2. Z uczestnictwa w
Konkursie wyłączeni są członkowie organów statutowych Organizatora,
Administratora, pracownicy lub współpracownicy któregokolwiek z powyższych
podmiotów (tj. osoby współpracujące z którymkolwiek z powyższych podmiotów
na innej podstawie niż umowa o pracę).
3. Warunkami niezbędnymi
do wzięcia udziału w Konkursie przez Uczestnika są:
a) posiadanie funkcjonującego
profilu w Serwisie Facebook, zgodnego z regulaminem
i zasadami obowiązującymi w Serwisie Facebook (regulamin Serwisu Facebook dostępny jest na stronie https://www.facebook.com/policies/?ref=pf);
i zasadami obowiązującymi w Serwisie Facebook (regulamin Serwisu Facebook dostępny jest na stronie https://www.facebook.com/policies/?ref=pf);
b) akceptacja postanowień
Regulaminu;
c) wykonanie zadania
konkursowego na zasadach określonych w Regulaminie.
§ 3.
ZASADY KONKURSU
1. Zadaniem Uczestnika
Konkursu jest umieszczenie odpowiedzi nawiązującej do zadania konkursowego w
komentarzu pod postem konkursowym na Blogu.
2. Zwycięzcami Konkursu
zostaną trzej autorzy najbardziej kreatywnych (twórczych) i poprawnych
(językowo i gramatycznie) prac umieszczonych na pojedynczym Blogu.
3. Wszystkie odpowiedzi
podlegają ocenie Organizatora lub osoby prowadzącej Blog i od ich decyzji
zależy ostateczny wybór Zwycięzców.
4. Zwycięzcy zostaną
powiadomieni o wygraniu Konkursu do dnia 10 sierpnia. Na Blogu zostanie
zamieszczony post informujący o wynikach Konkursu lub właściciel bloga
wyśle informację w wiadomości prywatnej. Zwycięzcy zostaną poproszeni
o podanie Administratorowi w wiadomości prywatnej na Stronie w ramach
serwisu Facebook swoich danych osobowych celem przesłania nagrody (imię,
nazwisko, adres korespondencyjny, na który przesłana ma być nagroda, numer
telefonu Zwycięzcy).
5. Zwycięzcy Konkursu
obowiązani są w terminie 3 dni roboczych od dnia zamieszczenia na Stronie
wiadomości, o której mowa w ust.4 niniejszego paragrafu, do przesłania Administratorowi
(w wiadomości prywatnej w ramach Serwisu Facebook) danych, o których mowa w
powyższym ust. 4.
6. Nieprzesłanie Administratorowi
danych, o których mowa w ust. 4 niniejszego paragrafu, w terminie, o którym
mowa w ust. 5 niniejszego paragrafu, skutkuje utratą prawa do nagrody.
7. Niedopuszczalne jest:
a) naruszanie
jakichkolwiek praw osób trzecich, w szczególności wykorzystywanie w Konkursie
profili osób trzecich oraz profili niezgodnych z regulaminem i zasadami Serwisu
Facebook;
b) naruszanie
jakiegokolwiek spośród punktów regulaminu Serwisu Facebook lub niniejszego
Regulaminu;
c) podejmowanie działań
sprzecznych z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zasadami współżycia
społecznego lub naruszających prawa osób trzecich, w tym w szczególności
zamieszczanie w odpowiedziach konkursowych wulgaryzmów, treści obraźliwych itp.
8. W przypadku
podejrzenia o działania niezgodne z regulaminem Serwisu Facebook lub niniejszym
Regulaminem, Organizator ma prawo w każdym momencie do:
a) natychmiastowego
wykluczenia Uczestnika Konkursu poprzez usunięcie jego odpowiedzi konkursowej;
b) pominięcia Uczestnika
Konkursu w procesie rozdysponowania nagród;
9. Uczestnikowi Konkursu
przysługuje prawo do złożenia reklamacji w trybie określonym w § 6 Regulaminu.
10. Uczestnik może wziąć
udział w konkursie za pośrednictwem tylko jednego Bloga.
§ 4.
NAGRODY
1. Organizator
przewidział nagrodzenie 3 osób z każdego Bloga, które udzielą najlepszych,
zdaniem Organizatora lub osoby prowadzącej Blog, odpowiedzi na zadanie
konkursowe. Nagroda to zestaw losowo wybranych makaronów i sosów Barilla (3
makarony i 2 sosy) o wartości około 35 pln.
2. Organizator zastrzega
sobie prawo przyznania nagrody dodatkowej (specjalnej) w przypadku, gdy
więcej prac niż zakładane spełni oczekiwania konkursowe pod względem
kreatywności
i realizacji.
i realizacji.
3. Zwycięzcy nie
przysługuje prawo wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny lub zamiany na inną
nagrodę rzeczową.
§ 5.
ZASADY PRZYZNAWANIA NAGRÓD I SPOSÓB WYDAWANIA NAGRÓD
1. Nagrody zostaną
przesłane przesyłką kurierską na adres podany przez Zwycięzcę stosownie do
postanowień § 3 ust. 4 Regulaminu.
2. Organizator nie ponosi
odpowiedzialności za niedostarczenie nagrody Zwycięzcy, który podał Administratorowi
nieprawidłowe lub niepełne dane,
w sposób uniemożliwiający dostarczenie nagrody. W przypadku zmiany danych,
Uczestnik Konkursu jest zobowiązany niezwłocznie poinformować Administratora o
tym fakcie poprzez wysłanie wiadomości stosownie do postanowień § 3 ust. 4
Regulaminu.
3. W przypadku
nieodebrania nagrody przez Zwycięzcę, skutkującego zwrotem Organizatorowi
przesyłki zawierającej nagrodę, Zwycięzca traci prawo do nagrody. W takim
wypadku nagroda pozostaje własnością Organizatora.
4. Niedozwolone jest
przenoszenie praw do nagrody na jakąkolwiek osobę trzecią.
§ 6.
REKLAMACJE
1. Każdy Uczestnik
Konkursu może złożyć u Organizatora reklamację w związku z Konkursem.
2. Reklamację należy
złożyć w formie e-maila na adres Administratora z podaniem zwrotnego adresu
e-mail, na który zostanie przesłana odpowiedź.
3. Reklamację rozpatruje
Komisja Reklamacyjna w składzie trzech osób wskazanych przez Organizatora.
4. Reklamacje należy
składać przez cały czas trwania Konkursu oraz przez okres 3 dni od dnia
zakończenia Konkursu.
5. Komisja Reklamacyjna
rozpatruje reklamację w ciągu 7 dni roboczych od daty jej otrzymania. O
rozpatrzeniu reklamacji Administrator poinformuje Uczestnika Konkursu,
niezwłocznie po jej rozpatrzeniu. Decyzja Komisji Reklamacyjnej jest ostateczna
i wiążąca.
6. Reklamacje spóźnione
lub niezgodne ze wskazaniami Regulaminu nie będą rozpatrywane.
§ 7.
POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE DANYCH OSOBOWYCH
1. Administratorem danych
osobowych udostępnianych przez Uczestników w związku z udziałem w
Konkursie jest Organizator.
2. Dane osobowe udostępnione przez Uczestników
przetwarzane są przez Organizatora w celu, wydania nagród oraz na potrzeby
postępowania reklamacyjnego, na co Uczestnik podając Organizatorowi dane
osobowe wyraża zgodę.
3. Podanie danych
osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie uniemożliwia
wzięcie udziału w Konkursie przez Uczestnika, w tym uzyskanie prawa do nagrody.
4. Uczestnikowi
przysługuje prawo dostępu do dotyczących go danych osobowych i ich poprawiania.
5. Uczestnik podając dane
osobowe na potrzeby Konkursu oświadcza, iż dane te stanowią jego danego osobowe
i są zgodne ze stanem faktycznym.
§ 8.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1. Wzięcie udziału w
Konkursie oznacza zaakceptowanie postanowień niniejszego Regulaminu.
2. Od Organizatora nie są
zależne: funkcjonowanie sieci Internet, funkcjonowanie Serwisu Facebook,
konfiguracja urządzeń przez Uczestnika Konkursu oraz ustawienia działania sieci
Internet wynikające z usług świadczonych przez dostawcę sieci Internet.
3. Treść Regulaminu jest
dostępna w siedzibie Organizatora oraz na stronach Blogów współpracujących przy
organizacji Konkursu. Konkurs nie jest grą losową, ani zakładem wzajemnym
w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. Nr
201, poz. 1540 z późn. zm.), a dla jego organizacji nie jest konieczne uzyskanie
jakiegokolwiek zezwolenia.
4. Uczestnikom nie
przysługuje jakiekolwiek wynagrodzenie z tytułu uczestnictwa w Konkursie.
5. Tytuły poszczególnych
paragrafów Regulaminu mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą wpływać
na interpretację postanowień niniejszego Regulaminu.
6. W sprawach
nieuregulowanych w Regulaminie zastosowanie mają postanowienia powszechnie
obowiązujących przepisów prawa.
Ze zrozumiałych względów w konkursie udziału nie wezmę, ale będę trzymać kciuki za konkursowiczów :) Madziu, życzę dużej frekwencji :)
OdpowiedzUsuńEdytko, zapraszam, nie trzeba fotki, przepis może być archiwalny. Nie widzę przeszkód abyś dołączyła do zabawy:)
UsuńW taki razie poszperam u siebie i może znajdę coś, co się będzie kwalifikować do konkursu :)
UsuńBędzie mi bardzo miło ;)
UsuńMoja propozycja na sałatkę z makaronem motylki (ja nazywam je kokardkami). Zdjęcie przesłałam na maila a poniżej przepis.
OdpowiedzUsuńW tej sałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Lekko pikantna, o wyraźnym smaku. Świetna na imprezy.
Składniki:
1 szklanka makaronu kokardki
1 mały brokuł
4 jajka
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki zielonych oliwek
1 mała czerwona papryka
1 pomidor
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno)
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Brokuł także ugotować. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Oliwki pokroić na trzy części, paprykę i cebulę w kostkę, pomidora w większą kostkę. Majonez, sos, jogurt i przyprawy wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i odstawić na godzinę.
Dziękuję za pierwsze zgłoszenie, sałatka brzmi smacznie ;) Zdjęcie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/613102355459795/?type=1&theater
UsuńMoje danie gotowe, obfotografowane, muszę tylko spisać przepis i wysłać zdjęcie :) A jakie pyszne było, zmotywowałaś mnie do działania i wyszło takie jedzonko że hej :)
OdpowiedzUsuńI o to właśnie chodzi ;)
UsuńFARFALLE Z CZOSNKOWYMI KLOPSIKAMI ORAZ WARZYWAMI Z MASŁEM ORZECHOWYM
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
Sos warzywny:
2 małe cukinie
4 marchewki
1 cebula
1 mały por
20 dag pieczarek
garść fasolki szparagowej
12 pomidorków koktajlowych
1 szkl bulionu
2 łyżki masła orzechowego
kilka łyżek oleju do smażenia
Czosnkowe mini klopsiki:
50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
miąższ z 2 kromek chleba
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki + trochę do obtaczania
1 łyżeczka soli
pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
olej do smażenia
1/2 szkl bulionu
Dodatkowo:
1 op. makaronu farfalle (kokardki)
1. Makaron ugotować jak zwykle.
2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie).
3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików).
4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku.
5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany makaron z sosem.
Pyszna propozycja, dziękuję ;) Fotka na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/613813008722063/?type=3&theater
UsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona wersja makaronu Barilla z sosem słodko - kwaśnym. Nigdy nie przepadałam za połączeniem mięsa z owocami,ale gust na stare lata chyba się zmienia :) moja inspiracja..... Składniki:
- filet z kurczaka,
- 1 brzoskwinia
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cytryna
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 cebule
- 400 ml sosu pomidorowego
- 1 słoiczek pędów bambusa
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka wody
- sól pieprz. ( można dodac również puszkę ananasa )
Przygotowanie :1. Marchewkę obieram i kroję w słupki. Paprykę kroję w paseczki,cebulę i brzoskwinię w kosteczkę.Podsmażam fileta pokrojonego w kosteczki i cebulę.Dodaję wodę po zagotowaniu dodaję pozostałe składniki i duszę pod przykryciem.Dodaję gwiazdę smaku makaron Barilla i wszystko smacznie znika z talerza.
Pyszności, dziękuję ;) Zdjęcie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/ms.c.eJwzMzS2MDQ2MLAwNzIyMDPWMwPzTSzBfEMTAGO4Bjw~-.bps.a.613102328793131.1073741856.224966624273372/613813498722014/?type=1&theater :)
UsuńKlopsiki z papryką w sosie pomidorowym i makaronem farfalle
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
500 ml wody
200 g makaronu farfalle
150 g czerwonej papryki
6-7 łyżek kaszy manny
1 l soku pomidorowego
1 jajko
przyprawy:
papryka ostra i słodka, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz kolorowy, sól morska
Sposób przygotowania:
Klopsiki z papryką w sosie pomidorowym i makaronem
Czerwoną paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiany gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, przyprawy oraz kaszę manną. całość dokładniej wyrabiamy. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ponownie wszystko razem mieszamy.
Z powstałej masy robimy kuleczki wielkości małej piłeczki do ping ponga. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Przesmażone zalewamy połową soku pomidorowego oraz wodą. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i dusimy, aż połowa płynu odparuje. Gdy płyn się zredukuje wlewamy pozostały sok, dodajemy makaron i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejszamy gaz i przykrywamy pokrywką. Co jakiś czas mieszamy, aż makaron zmięknie. Na samym końcu, gdy makaron się ugotuje na patelnię dajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Od razu podajemy.
Pyszna propozycja, fotka na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614070458696318/?type=3&theater
UsuńMakaron farfalle zapiekany z cukinią, boczkiem i szynką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
140 g szynki wieprzowej wędzonej
100 g wędzonego boczku
300 g cukinii
200 g makaronu farfalle
160 g żółtego sera
8 małych pomidorków (można dać więcej)
Dodatkowo:
200 g śmietany 18
200 g wywaru mięsnego ( ja użyłam wywaru jaki został mi z duszenia kurczaka)
4 jajka
przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Wędzony boczek oraz szynkę kroimy w niewielką kosteczkę. Cukinię dokładnie myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Kika małych pomidorków myjemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gdy będzie odpowiednio ugotowany odsączamy go i dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek i szynkę i dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową matową stroną do dołu. Na folię układamy plasterki cukinii, które doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na cukinie przekładamy makaron z boczkiem i szynką. Pozostałe plasterki cukinii wciskamy pomiędzy makaron. Na wierzchu układamy małe pomidorki. Całość zalewamy mieszanką jajek, śmietany i wywaru mięsnego przygotowanego następująco.
Do miski przekładamy śmietanę. Dodajemy do niej jajka i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Następnie wlewamy wywar mięsny i ponownie dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Ja użyłam tradycyjnie (jestem uzależniona od tych przypraw) bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, pieprzem kolorowym i solą morską. Tak przygotowaną mieszaninę ostrożnie wlewamy do formy.
Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwielbiamy takie zapiekanki:) Fotka do wglądu na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614070482029649/?type=3&theater
UsuńFarfalle zawsze kojarzyły mi się ze słodkimi daniami i takie robiłam: zupa owocowa, kokardki z rozgniecionym makaronem, polane śmietaną i posypane sezonowymi owocami oraz cukrem.
OdpowiedzUsuńA teraz widzę (człowiek uczy się aż do śmierci i głupi umiera), że to taki sam makaron jak inne.
Więc wymyśliłam sobie taki przepis:
Farfalle z wątróbką drobiową w sosie z suszonych/świeżych grzybów
(na 1 osobę)
Składniki:
makaron Barilla – 3-4 garście
1 biała cebula
1 mały ząbek czosnku (kto lubi czosnek, może wziąć więcej)
garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków albo macka świeżych
śmietana 30% - 125 ml
sól
pieprz
wątróbka drobiowa – 5-6 wątróbek (można więcej)
oliwa do smażenia
łyżka masła sklarowanego
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Grzyby suszone zamoczyć w wodzie na 20 minut.
Wodę odlać. Ugotować je w czystej wodzie (20 -30 min).
Jeśli grzyby są świeże, umyć, pokroić na połówki, ćwiartki. Ugotować.
Wątróbkę umyć, obrać z błonek, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno pokroić. To samo zrobić z czosnkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę, połączyć z masłem. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek.
Uważać, by się nie przypaliły. Wrzucić ugotowane grzyby, pomieszać. Trochę przesmażyć.
Wlać śmietanę, poddusić. Dodać do smaku sól i pieprz.
W tym czasie ugotować makaron według wskazań na paczce. Połączyć ze składnikami z patelni.
Wyłożyć na talerze, posypać pokrojoną natką pietruszki. Smacznego !
P.S. Makaron Barilla kupuję często, bo lubię.
Pozdrawiam p. Stefano :) i Głos spoza ekranu :)
Fotkę wysyłam na emeila Właścicielki tegoż i też pozdrawiam :)
Zapowiada się pysznie;) Zdjęcie do wglądu na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614334315336599/?type=3&theater
UsuńProponuję pysznego kurczaka w kremowym sosie a że mamy już nasze świeże pomidory idealnie nadają się malinowe.
OdpowiedzUsuń30dag piersi z kurczaka,
250g serka mascarpone,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 spore pomidory malinowe
1 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
wg uznania zioła prowansalskie
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Filet z kurczaka kroimy w niewielką kosteczkę, oprószamy pieprzem i solą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni podsmażamy cebulkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora chwilkę razem smażymy, dodajemy koncentrat. Całość dusimy około 10 -15 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilkę W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mniam, pyszności:) Fotka do wglądu na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614469208656443/?type=3&theater
UsuńPrzepis na moją ukochana sałatkę. Jest prosta, zaledwie trzyskładnikowa, a urzeka smakiem i aromatem. Przepis już wielokrotnie podawałam znajomym, którzy również zakochali się w niej od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuńSałatka makaronowa z brokułem i suszonymi pomidorami we włoskim sosie
• 25 dag makaronu kokardki
• 1 szt brokuła
• 5 dag suszonych pomidorów w oleju
• 4 łyżki oleju, w którym były pomidory
• ząbek czosnku
• po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
• sól i pieprz do smaku
W misce przygotować sos: wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę pomidory, zioła, troszkę soli i pieprzu (ale bez przesady, zawsze można dosmaczyć po wymieszaniu sałatki). Wymieszać. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć na lekko osolony wrzątek, gotować około 8-10 minut (powinien zostać jędrny i chrupiący). Łyżką cedzakową przełożyć go do naczynia z lodowatą wodą, a po chwili na sito do ocieknięcia. Pokroić w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs do ust. Makaron i pokrojonego brokuła dodać do sosu, delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.
Coś czuję że i mnie posmakuje taka sałatka :) fotka do wglądu na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614471215322909/?type=3&theater
UsuńMoja druga propozycja, to zapiekanka z soczewicą i kalafiorem. Idealne danie na jesienny bądź zimowy obiad, czyli wtedy, gdy organizm walczy z chłodem i domaga się bardziej energetycznego pożywienia. Moja rodzina była nią zachwycona :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka z zieloną soczewicą i kalafiorem
• 200 g ugotowanego makaronu kokardki – można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia
• puszka zielonej soczewicy (395 g)
• 250 g piersi kurczaka
• puszka krojonych pomidorów pelati (400 g)
• 1 duża cebula cukrowa
• 1 ząbek czosnku
• 1 nieduży kalafior
• sól
• świeżo mielony pieprz
• słodka sproszkowana papryka
• chili
• ewentualnie szczypta cukru
• 1-2 łyżki oleju rzepakowego
• 125 g mozzarelli w zalewie
• natka pietruszki do posypania
• masło do wysmarowania foremki
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Soczewicę osączyć z zalewy, przepłukać wodą.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor.
Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty.
Dodać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.
Dołożyć makaron i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Foremkę do zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem.
Makaron z dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora, przykryć folią aluminiową.
Piec 25 minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze 10 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Kolejna pyszna propozycja:) zdjecie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614471661989531/?type=3&theater
UsuńI jeszcze jeden przepis. Tym razem na zupę. Przepis znalazłam w firmowej (wojskowej) książce kucharskiej z 1960 roku. Kości wieprzowe zamieniłam na szyjki indycze, a ocet na kwasek cytrynowy. Oddzielnie ugotowałam makaron, bo nie lubię rozmoczonego w zupie. No i nie trzymałam się ściśle proporcji składników. Zupę gotowałam etapami, tzn. jednego dnia ugotowałam wywar, a drugiego dodałam buraki.
OdpowiedzUsuńMąż po zjedzeniu powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami :)
NA WYWAR:
• 80 dag indyczych szyjek
• 3 marchewki
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• kawałek pora
• 4 ziela angielskie
• 2 liście laurowe
• sól
PONADTO:
• 40 dag buraków
• pieprz
• cukier
• sok z cytryny
• śmietana 18% do zup
• 25 dag makaronu kokardki
Szyjki opłukałam, umieściłam w większym rondelku, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia.
Zszumowałam przy pomocy sitka, dodałam obrane i umyte warzywa, oraz ziele angielskie, listek i troszkę soli.
Gotowałam na bardzo wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
W ostateczności otrzymałam 1,5 litra bardzo esencjonalnego wywaru.
Buraczki dokładnie wyszorowałam, zalałam wodą tak, aby były całkowicie zakryte i ugotowałam w łupinkach do miękkości.
Odlałam z wody, ostudziłam i starłam na tarce o grubych oczkach (w rękawiczkach).
Makaron ugotowałam al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z wywaru wyjęłam szyjki i włoszczyznę.
Mięso oskubałam z kości, włoszczyznę starłam na tarce o grubych oczkach.
Buraczki, mięso i włoszczyznę wrzuciłam do zagotowanego ponownie wywaru, całość pogotowałam kilka minut na wolnym ogniu.
Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i dużą ilością soku z cytryny.
Barszcz podałam z makaronem i śmietaną.
SMACZNEGO :)
No, no, brzmi zachęcająco :) fotka na fp :) https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/ms.c.eJwtycENwDAMAsCNqmAwDvsv1kTt83SG5NTabkt8fDwoNKuy8ttGdpr4rMz9Jl~_Z1QzP.bps.a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614474975322533/?type=1&theater
UsuńCześć :) już myślałam, że mi się nie uda nic wymodzić tym razem na konkurs, ale na ostatnią chwilkę zdążyłam i było bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńKokardki w ogórkowym sosie
25 dag makaronu kokardki czyli farfalle
40 dag zielonych ogórków
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
10 dag szynki konserwowej
3 pomidory
1 szklanka śmietany 30%
wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni stopić 1 łyżkę masła i wrzucić na nią pokrojoną cebulę i chwilkę przesmażyć, następnie dodać ogórki i drobno pokrojony czosnek posypać solą i pieprzem ziołowym, następnie dusić około 3-4 minut po tym czasie dodać śmietankę i chwilkę razem pogotować, aż lekko zgęstnieje na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować osobno i po dokładnym odcedzeniu dodać do sosu dodać też szynkę pokrojoną w cieniutkie paseczki
i dokładnie wymieszać po wierzchu posypać pomidorem pokrojonym w półplasterki lub grubszą kostkę oraz zielonym koperkiem, podawać od razu po przygotowaniu.
Pozdrawiam, Iwona :)
Mniam, musi być smacznie ;) Zdjęcie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614564761980221/?type=3&theater
UsuńOwocowy, letni makaron z nutką mięty
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100g makaronu (dowolnego, ulubionego, jednak najlepiej grubszego)
50g jagód leśnych
50g jeżyn
50g borówek amerykańskich
5-6 dużych listków mięty (+ew. mięta do dekoracji)
3 łyżki zsiadłego mleka
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, ostudzić. Owoce przebrać, umyć i osuszyć, zblendować razem z miętą, niekoniecznie na gładkie puree,
Gotowym sosem owocowo-miętowym polać makaronik. Położyć na wierzchu małą łyżeczką kleksiki zsiadłego mleka. Ozdobić dowolnie.
Przepis powstał dla mojej małej córeczki, wielkiej miłośniczki makaronu, owoców leśnych i zsiadłego mleka. Dodatek mięty posmakował nawet jej (ma 2 latka!), przyjemnie orzeźwia i chłodzi w tak tropikalne pogody jak teraz.
Kasia Załuska
Smaczne danie, też lubimy dodatek mięty ;) zdjecie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614736991962998/?type=3&theater
UsuńPomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu kokardki
500 g piersi z kurczaka
250 g pomidorków cherry
100 g sera sałatkowego a`la feta
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej do smażenia
słodka papryka
czosnek granulowny
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć słodką papryką i odrobiną czosnku granulowanego. Następnie usmażyć na oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy. Całość delikatnie skropić olejem z suszonych pomidorów i wszystko wymieszać.
Pyszne danie;) Fotka na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614770251959672/?type=3&theater
UsuńMakaron ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
1. 1 opakowanie makaronu farfalle Barilla
2. 1 opakowanie szpinaku mrożonego
3. 300 gram żółtego startego sera
4. Mała śmietana 18%
5. 2 łyżeczki słodkiej papryki
6. 2 łyżeczki pieprzu
7. 2 łyżeczki soli
8. 5 ząbków czosnku
9. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Szpinak rozmrażamy i dajemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
3. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę do szpinaku, dodajemy śmietanę, słodką paprykę, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy ser. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż ser się rozpuści.
5. Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Katarzyna Prosińska
Uwielbiam szpinak, mniam :) zdjecie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614821991954498/?type=3&theater
UsuńWegetariańskie farfalle z sosem kokosowo-pomidorowym z cukinią i pomidorami
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
1. Opakowanie makaronu farfalle
SOS:
1. Puszka mleczka kokosowego
2. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
3. 2 pomidory
4. Średnia cukinia
5. 3 cebule
6. 5 ząbków czosnku
7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
9. 1/2 łyżeczki kurkumy
10. 1/2 łyżeczki soli
11. 1/2 łyżeczki pieprzu
12. Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
SOS:
1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
2. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką papryką, zioła prowansalskie, kurkumę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię, umyte i pokrojone w średnią kostkę pomidory. Dusimy około 10 minut.
4. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
5. Ugotowany makaron odcedzamy.
6. Makaron podajemy z sosem.
Smacznego! :)
Katarzyna Prosińska
Ciekawe połączenie, warte wypróbowania :) zdjecie na fp https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.613102328793131.1073741856.224966624273372/614821995287831/?type=3&theater
UsuńMAKARONIARZ Z KOKARDĄ
OdpowiedzUsuńCzasem się człekowi nie chce zmywać góry brunych naczyń,
sięgam wtedy po metodę znaną wśród kuchennych graczy,
czyli jednogarnkowy obiadek z pysznym makaronem, który
wzbogacony jest wędliną, warzywami wprost z natury,
odrobiną sera oraz oliwy, no i śmietany...
Robi się go pysznie szybko, a potem wszyscy... wcinamy! :)
Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardy Barilla
1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju
50 g twardego sera do starcia na makaron
100 ml śmietany 18%
100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
1-2 ząbki czosnku
Warzywa gotujemy na parze - u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.
Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów - z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy - byle się nie spalił.
Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i... już. :)
Pyszne jednogarnkowe danie gotowe! :)
A foto zaraz wyślę. :) Inne warunki - też już spełniam. :)
Pozdrawiam serdecznie! :)
Anula Wawrzyniak
Świetna propozycja :)
Usuń