poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Konkurs z sosami Folwark



Moi  Mili, razem z produktami  Folwark, zapraszam Was na  konkurs. 






Jakiś czas temu miałam przyjemność ich skosztowania,  jestem bardzo zadowolona, więc  tym bardziej chcę się tym smakiem 
podzielić z Wami. 

Np. Sos kebab-gyros, u nas jako dodatek do pizzy, pyszności:) 



Nagrodami będą :


- 1 miejsce – kosz z produktami Folwark






Teraz szczegóły:


*trzeba podać w tym poście przepis na danie z użyciem dowolnego sosu Folwark 

* proszę o przesłanie fotki gotowej potrawy na maila takietampichcenie@gmail.com, każde zdjęcie umieszczę w konkursowym albumie na fb

*przepisy mogą być wcześniej publikowane przez autora na innych portalach i blogach ( ale muszą być jego własnością) 

*ilość zgłoszeń nieograniczona, proszę tylko o dodawanie propozycji w osobnych postach

*konkurs trwa od  1 -  30 września br.

*wyniki podam do 5-ciu dni od zakończenia konkursu

*jeśli do 7 - miu dni po ogłoszeniu wyników nie dotrą do mnie dane do wysyłki, wybiorę kolejną osobę która otrzyma nagrodę

* w konkursie może brać udział każdy, jednak adres do wysyłki musi być na terenie kraju
*nagrody wysyła sponsor

*  w konkursie będą brane pod uwagę  tylko  przepisy  ze zdjęciami

*jeśli nie masz konta Google podpisz się i zostaw adres email 

* wybierzemy  3 najciekawsze pomysły

** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisów i zdjęć na FB i moim blogu.Oraz do używania ich przez producenta sosów Folwark.


*** Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych /Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm./

Zapraszam do wspólnej zabawy:) Sponsorowi będzie miło jak polubicie jego profil na fb:) 



54 komentarze:

  1. " cukinia faszerowana fit ze sosem salsa maksikana "
    cukinie wydrążamy i nadziewamy
    - pieczarkami
    - papryką
    - cebulą
    - pomidorem
    przyprawiamy solę,pieprzem,przyprawą do pizzy i zapiekamy w piekarniku w 200 st.do miękkości ,podajemy ze sosem salsa meksikana

    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. cukinia faszerowana ze sosem czosnkowym
    cukinie wydrążamy i nadziewamy
    - podsmażoną wcześniej piersią z kurczaka
    - cebulką
    - pomidory
    - papryka
    - kukurydza
    - starty ser
    na wierzch posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku do miękkości w 200 st.
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. hamburgery domowe z musztardą i ketchupem
    bułki do hamburgerów możemy użyć gotowe, smarujemy obie strony wewnętrzne lekko ketchupem i ukladamy kolejno
    - sałata
    - kotlet mielony wieprzowy
    - pomidor
    - ogórek korniszon
    - cebula
    polewamy na wierzch musztardą i ketchupem,zamykamy bułką
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. pizza wiejska na cienkim cieście ze sosem do pizzy i ketchupem folwark
    ciasto :
    - kg.maki
    - 0,7 cieplego mleka
    - 3opakowania drożdży instant
    - 1jajko
    - odrobina soli
    ciasto zagniatamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrosnięcia, Rozciągamy ciasto rękoma na natłuszczoną blachę, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno
    - starty ser
    - pieczarki
    - kiełbasę z beczki
    - kukurydze
    - cebulę
    - pomidor
    -papryka
    przyprawa do pizzy
    pieczemy w 180 stopniach około 20 minut,polewamy ketchupem Folwark
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. naleśniki a'la kebab ze sosem kebab - gyros łagodny Folwark
    smażymy naleśniki, do srodka nakładamy
    - kapustę pekińską lub sałatę lodową
    - fasolę czerwona
    - cebulę
    - pomidor
    -ogórek
    - kukurydza
    - pierś z kurczaka podsmażona z przyprawą kebab - gyros
    polewamy sosem kebab - gyros łagodny folwark i zawijamy. posypujemy na wierzch cebulką prażoną
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. tortilla ze sosem czosnkowym Folwark
    gotowe placki tortilli mocno podgrzewamy do miękkosci i smarujemy sosem czosnkowym ( lepiej się zwijają ,nakladamy :
    - podsmazoną piers zkurczaka
    - czerwona fasola
    - ogórek swieży
    - cebula
    - kukurydza
    - pomidor
    polewamy jeszcze raz sosem, zawijamy
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. domowe hot- dogi z ketchupem i musztardą Folwark
    gotowe bułki do hot - dogów rozcinamy wzdłuż , bułkę smarujemy lekko ketchupemnakladamy :
    - sałatę lodowa
    - parówkę drobiową
    - pomidor
    -korniszon
    - cebula
    - cebulka prażona
    polewamy ketchupem i musztardą
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. cukinia panierowana ze sosem salsa meksikana
    cukinie kroimy w grubsze plastry, solimy i pieprzymy.Panirujemy maka, jajko,bułka i smażymy na patelni do brązowego koloru. odsączamy na papierowym reczniku i podajemy ze sosem salsa meksikana
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. domowe nuggetsy z kurczaka ze sosem salsa meksikana
    piers z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. panierujemy
    -mąka, jajko, bulka i smazymy na patelni lub szybciej - na głebokim oleju. odsączone z tłuszczu na ręczniku papierowym podajemy ze sosem salsa meksikana
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. sałatka gyros mieszana ze sosem kebab - gyros pikantny
    składniki:
    - kapusta pekińska
    - czerwona fasola
    - pierś z kurczaka podsmazona z przyprawą kebab - gyros
    - pomidor
    - ogórek
    - kukurydza
    -sos kebab - gyros pikantny
    wszystkie skladniki mieszamy ze sobą i podajemy schłodzona
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. zapiekanka makaronowa a'la gyros ze sosem kebab gyros łagodny
    makaron gotujemy wcześniej i podsmazamy wcześniej pierś zkurczaka z przyprawą kebab - gyros.oba składniki mieszamy dodając ;
    - utarty ser
    - śmietanę słodką
    - kukurydzę
    zapiekamy w piekarniku w 200 st.około 20 minut i podajemy ze sosem kebab gyros lagodny
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. szaszłyki z grilla ze sosem barbecue
    na kijki do szaszłyków nadziewamy
    - piers z kurczaka
    - cukinię
    - cebulę
    -paprykę
    przyprawiamy przyprawą do grilla
    gotowe szaszłyki ukladamy na rozgrzanym grillu i grillujemy do miękkości,podajemy ze soem barbecue ,musztardą lub ketchupem
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. ryz ze sosem słodko -kwaśnym i kurczakiem
    ryż gotujemy we woreczkach lub na sypko ( jak kto woli ),osobno robimy sos :
    posmazamy razem
    - miesko z piersi kurczaka
    -3 kolorowe papryki
    -pieczarki
    - cebulę
    podlewamy ciut woda i dusimy do miekkości. W momencie gdy wszystkie skladniki sa juz gotowe dodajemy sos słodko - kwaśmy Folwark,trochę ketchupu i odrobinę przyprawy curry. podajemy razem z ryzem
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. pizza domowa na grubym cieście ze sosem do pizzy i ketchupem folwark
    ciasto :
    - kg.maki
    - 0,7 cieplego mleka
    - 3opakowania drożdży instant
    - 1jajko
    - odrobina soli
    ciasto zagniatamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrosnięcia, Rozciągamy ciasto rękoma na natłuszczoną blachę, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno co kto lubi plus
    przyprawa do pizzy
    pieczemy w 180 stopniach około 20 minut,polewamy ketchupem Folwark
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za propozycje;) Zdjęcia umieściłam na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=15

      Usuń
  15. Goloneczki w sosie keczupowym z suszonymi jabłkami.

    10 pałek
    2 łyżki masła
    2 łyżki skórki otartej z cytryny
    łyżka soku z cytryny
    0,5 szklanki Keczup standard ostry Folwark
    100 g suszonych jabłek
    1/3 szklanki wody
    sól do smaku
    Marynata:
    2 łyżki octu balsamicznego
    łyżka miodu
    3 łyżki sosu sojowego
    łyżeczka ziaren kolendry
    0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu

    Z pałek odcinamy dolny odcinek kości który pokryty jest tylko skórą. Składniki na marynatę mieszamy razem, nacieramy suche ( takie lepiej chłonie zapachy) mięso nacieramy marynatą, wkładamy do reszty płynu i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
    Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest rumiane podlewamy marynatą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, a na patelnie wkładamy wszystkie pozostałe składniki na sos i chwilę ( 5 - 7 min )razem gotujemy pod przykrycie. Do tak powstałego sosu wkładamy goloneczki, dokładnie je w nim obtaczamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kotlety w keczupowej panierce z brzoskwinią.

    3/4 szklanki keczupu premium Folwark
    4 średnie piersi z kurczaka
    4 brzoskwinie
    kawałek żółtego sera
    jajko
    2 szklanki płatków kukurydzianych
    folia spożywcza

    Do jajka dodajemy 4 łyżki keczupu, dokładnie mieszamy. Kotlety lekko rozbijamy panierujemy w keczupie z jajkiem i dokładnie obtaczamy w płatkach. Układamy na tackach do grillowania, wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy aż się ładnie zarumienią. Pod koniec podkręcamy temp do 220 i mocniej dopiekamy.Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki, każdy dołek napełniamy keczupem.Układamy na kotlecie, rzucamy kawałek sera i jeszcze na chwilę do piekarnika aby się owoc zagrzał, a ser rozpuścił.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi cudownie, dziękuję :) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  17. pasta jajeczna tradycyjna z majonezem folwark
    jajka na twardo ucieramy na grubych oczkach, dodajemy szczypiorek, majonez folwark,sól i pieprz
    kamil lachecinski . kamil.lachecinski@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. pasta jajeczna ze serem żółtym
    jajka na twardo ucieramy na grubych oczkach, tak samo ser żółty, dodajemy szczypiorek,majonez folwark, sól i pieprz
    kamil lachecinski. kamil.lachecinski@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. sałatka jarzynowa
    ugotowane i obrane warzywa :
    ziemniaki,marchewkę kroimy w kostkę, tak samo ugotowane jajko.Do tego kroimy drobno korniszona, jabłko,por.Dodajemy kukurydzę z puszki, majonez folwark , sól i pieprz.Wszystko mieszamy
    kamil lachecinski .kamil.lachecinski@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. niemiecka sałatka ziemniaczana
    ugotowane na twardo ziemniaki kroimy we wiekszą kostkę,w mniejszą korniszona i cebulkę., dodajemy majonez folwark ,sól i pieprz i wszystko razem mieszamy
    kamil lachecinski .kamil.lachecinski@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. sałatka z tuńczykiem i majonezem folwark
    cebulkę perłową odlewamy z zalewy, dodajemy pokrojone z kostkę jajko na twardo ,odcedzoną kukurydzę z puszki i tuńczyka w sosie własnym.mieszamy z majonezem, solimy i pieprzymy
    kamil lachecinski . kamil.lachecinski@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. sałatka z makaronem
    makaron grecki w kształcie ryżu gotujemy, podsmażamy pierś z kurczaka z przyprawą gyros, dodajemy kukurydzę z puszki,posiekaną czerwoną paprykę i majonez Folwark..dodajemy sporą ilość przyprawy curry,sól i pieprz
    kamil lachecinski . kamil.lachecinski@ op.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Kurczak w porach z ananasem

    Składniki:
    * 1 podwójna pierś z kurczaka
    * przyprawa do drobiu
    * pół dużego pora
    * pół puszki ananasa
    * 8 łyżek "Dresing 1000 wysp" folwark (http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-d/)
    * 5 łyżek soku z ananasa
    Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

    OdpowiedzUsuń
  24. Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej w sosie ziołowo-musztardowym

    Składniki:
    * 2 piersi z kurczaka
    * 0,5 kg pieczarek
    * śmietana 18% (330g)
    * szklanka bulionu (może być z kostki)
    * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
    * 5 łyżek sosu ziołowo-musztardowego Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/sos-ziolowo-musztardowy-d/)
    * sól, pieprz
    * tłuszcz do smażenia

    Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej.

    OdpowiedzUsuń
  25. Sałatka zacierkowa z porem

    Składniki:
    * 1 por
    * puszka kukurydzy
    * 25 dag szynki
    * 2 pęczki natki pietruszki
    * majonez Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/majonez/)
    * sól, pieprz
    Zacierki:
    * 40 dag mąki
    * 4 jajka
    * szczypta soli
    Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapiekanka z kiełbasą, porem i sosem czosnkowym
    Składniki:
    * 1 kg ziemniaków
    * 1 por
    * 50 dag kiełbasy np. podwawelska
    * 50 dag śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
    * 5 łyżek sosu czosnkowego Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/)
    * sól, pieprz
    Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w półplasterki por. Smażymy do czasu aż por zmięknie. Śmietanę podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy sos czosnkowy. Chwilę podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwę ziemniaków, kiełbasę z porem. Całość zalewamy sosem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

    OdpowiedzUsuń
  27. Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

    Składniki:
    50 dag piersi z kurczaka,
    1,5 szklanki ryżu,
    puszka brzoskwiń,
    2 czerwone papryki,
    1 duża cebula;
    marynata do kurczaka:
    2 łyżki przyprawy do kurczaka,
    2 łyżki sosu sojowego,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    sok z połowy cytryny,
    2 jajka;
    sos: 8 łyżek sosu Fowark "Dressing 1000 wysp" (http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-m/)
    pół łyżeczki pieprzu cayenne,
    3 płaskie łyżki tymianku,
    sól i pieprz do smaku.
    Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie;) Zdjęcia na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3

      Usuń
  28. Pizza z kurkami i szynką
    Składniki na ciasto:

    500 gram mąki tortowej

    250 ml wody ciepłej

    7 gram drożdży suchych

    1,5 łyżeczki soli

    1 łyżka oleju

    1 łyżeczka cukru



    Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.



    Dodatkowo:

    200 gram kurek

    2 łyżki śmietany

    2 ząbki czosnku

    1 cebula

    4 plasterki szynki

    pół kulki sera mozzarella

    100 gram sera żółtego typu mozzarella

    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    2-3 łyżki wody

    ulubione przyprawy ( u mnie kompozycja przypraw do pizzy)



    Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą dodajemy umyte kurki (większe przekrajamy na pół). Smażymy do momentu, aż grzybki zmiękną, następnie dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy. Studzimy.Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i przyprawami. Powinna być dość rzadka konsystencja. Posłuży to nam jako sos pomidorowy do posmarowania pizzy.

    Gdy ciasto do pizzy ładnie wyrośnie, dzielimy go na pół. Jedną część rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość formy (u mnie standardowa blacha z piekarnika). Blachę posypujemy delikatnie mąką i układamy na niej rozwałkowany placek. Następnie smarujemy całość sosem pomidorowym. Posypujemy żółtym serem startym na tartce na grubych oczkach. Następnie wykładamy kurki razem ze śmietaną, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki i kulkę mozzarelli porwaną na mniejsze kawałki.Tak przygotowaną pizzę pieczemy na samym spodzie piekarnika przez 10-15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
    Pizzę podajemy z sosem do pizzy Folwark i sosem czosnkowym Folwark.
    Dominika S. misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Ratatuj z mięsem mielonym
    Składniki:

    opakowanie makaronu świderki 250 g

    400 g mięsa mielonego

    250 g pieczarek

    cukinia

    puszka pomidorów całych (w lecie używam świeżych pomidorów)

    20 dkg sera żółtego

    1 opakowanie pomysł na ratatuj… Winiary

    cebula

    2 ząbki czosnku

    sól, pieprz



    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy pokrojona w kostkę cebulkę i mięso. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy pomysł na… dodajemy jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz sos pomidorowy który pozostaje po odsądzeniu pomidorów . Dokładnie mieszamy. Dodajemy do wysmażonego mięsa i gotujemy jeszcze przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Na mniejszej patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinię. Pomidory kroimy na kawałki. W dużej misce mieszamy makaron wraz z mięsem, dodajemy połowę sera startego na grubych oczkach. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy cukinie i pomidory. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180C przez 30 minut.
    Podajemy z ketchupem premium Folwark.
    Dominika S. misia104@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za smaczne propozycje:) zdjecia na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  30. Mini kebaby ma patyku na konkurs
    Dziś będzie inaczej troszkę frywolnie i smaczne. Wołowina z przyprawami zamienia się w mini kebaby całkiem fajnie i smacznie . Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.

    Składniki :

    wołowina zmielona ( karczek wołowy)

    pieczarki 300 g ( starte na tarce)

    rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta

    tymianek świeży drobno posiekany szczypta

    pietruszka świeża drobno posiekana szczypta

    pieprz ziołowy szczypta

    sól do smaku

    papryka ostra pół łyżeczki

    jajko 1 szt

    bułka tarta 2 łyżki

    Dodatkowo:

    bułka tarta do obtoczenia kebabów

    olej do smażenia

    sos czosnkowy Folwark

    pieczywo



    Wykonanie:

    Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach .

    Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni , dodajemy do mięsa ostudzone .

    Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem .

    Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie ( ma być spęczniała ) .

    Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce

    Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków

    Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć )

    Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem.
    reksio740@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis na konkurs Spaghetti z wołowiny i warzyw
    Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue

    Składniki :

    wołowina 500 g

    pomidory z puszki 400 g

    kalarepa 200 g

    cukinia 100 g

    papryka czerwona 1 szt

    makaron do spaghetti 200 g

    Dodatkowo :

    sól

    pieprz ziołowy

    sos barbecue



    Wykonanie spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue :

    Wołowinę mielimy i odciskamy z wody.

    Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

    Kiedy mięsko nam się smaży kroimy we wiórka kalarepę .

    Cukinie kroimy drobno.

    Paprykę kroimy w paseczki .

    Warzywa dodajemy do mięsa i razem dusimy , aż zmiękną a warzywa się podduszą .

    Teraz dodajemy pomidory z puszki oraz 3 łyżki sosu barbecue Folwark .

    Całość dusimy koło 20 minut jeszcze.
    reksio740@wp.pl

    Gotujemy makaron , dodajemy go do przygotowanego mięsa z warzywami , mieszamy i przekładamy na talerze ( będą 4 porcję ) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ pyszne propozycje, dziękuję ;) zdjecia na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  32. Pieczarki faszerowane z grilla.

    Składniki:
    5 dużych pieczarek
    1 mała cukinia
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    kilka suszonych pomidorów
    czosnek niedźwiedzi
    olej
    sól i pieprz
    kawałek twardego sera (u mnie corregio)
    szczypiorek
    sos madziarów Folwark

    Pieczarki umyć i usunąć trzonki, tak aby zostały same kapelusze. Cukinię, paprykę, cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, aby zmiękły. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pieczarki posolić i napełnić przygotowanym farszem. Grillować przez kilka minut. (Ja użyłam grilla kompaktowego i grillowałam górną i dolną płytą). Ciepłe pieczarki posypać startym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Polać sosem madziarów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pieczarki musza być smaczne, dziękuję za propozycje :) zdjecie na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.624624044307626.1073741857.224966624273372/630221360414561/?type=3&theater

      Usuń
  33. Skrzydełka z sosem Barbecue
    1 kg skrzydełek
    2 łyżki sosu barbecue
    1 łyżka miodu
    przyprawa do kurczaka
    2-3 marchewki
    1 cebula
    sól i pieprz
    listek, ziele
    2 łyżki oleju
    Skrzydełka z kurczaka pokroić na 2 części. Umyć, osuszyć.Do misy mulicookera urządzenia wlać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i marchewkę.Ustawić program FRY na 10 minut.Smażyć mieszając od czasu do czasu, po kilku minutach dodać pokrojone skrzydełka..Następnie dodać listek, ziele, sól , wlać trochę wody , ustawić program STEW i czas na 30 minut. Zamknąć pokrywę , pod koniec dodać koperek i śmietanę.

    OdpowiedzUsuń
  34. Kotlety drobiowe z sosem barbecue
    80 dkg filetów z kurczaka
    1 jajko
    sól, wegeta
    sos barbecue Folwark do smaku
    natka pietruszki
    bułka tarta do panierki
    Filety z kurczaka posiekać w drobną kostkę lub zmielić [ u mnie były posiekane], dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne propozycje, dziękuję ;) zdjecia na eb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  35. NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE
    SKŁADNIKI:
    Naleśniki:
    2 jajka
    2 szkl mleka
    1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
    2 i 2/3 szkl mąki
    4 łyżki oleju
    duża szczypta cukru
    duża szczypta soli

    Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.

    Farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów
    30 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki fasolki czerwonej
    1 szkl przecieru pomidorowego (np. Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego
    1 łyżka sosu Salsa Mexicana FOLWARK
    kilka łyżek Ketchupu standard ostrego FOLWARK
    1 czubata łyżka śmietany (można pominąć)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oregano
    po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej

    1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą.
    2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa.
    3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.
    4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Salsa Mexicana i ketchup oraz ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany.
    5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku.

    Podawać z sosem czosnkowym FOLWARK.

    OdpowiedzUsuń
  36. PLACUSZKI ŚNIADANIOWE
    SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków)
    1 jajko
    1/4 szkl mleka
    1/4 szkl wody
    2 łyżki oleju
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki
    4 łyżki kukurydzy
    kawałek papryki czerwonej
    1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego)
    + ewentualnie pieczarki, cebula itp.
    + ulubiony sos FOLWARK (u mnie czosnkowy lub do pizzy)

    1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto.
    2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać.
    3. Patelnię natłuścić lekko pędzelkiem silikonowym (lub rozgrzać olej jeśli będziemy normalnie smażyć na tłuszczu). Nakładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
    4. Podawać z ulubionym sosem FOLWARK.

    OdpowiedzUsuń
  37. ZAPIEKANKA GYROS

    SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)
    1 szkl suchego ryżu
    50 dag piersi kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    25 dag pieczarek
    1/2 puszki kukurydzy
    3 czubate łyżki keczupu standard ostrego FOLWARK
    2 czubate łyżki majonezu kremowego FOLWARK
    ser żółty do posypania

    1. Ryż ugotować.
    2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i usmażyć.
    3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.
    4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać.
    5. Zapiekać ok 25-30 min w 180°C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła".

    Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:
    1) Ryż z majonezem i keczupem
    2) Warzywa
    3) Mięso
    4) Ryż z majonezem i keczupem
    5) Ser żółty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, jakie pysznosci, dziękuję ;) zdjecia na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  38. Witam :)
    Dla mnie idealnymi dodatkami do tego dania jest majonez i keczup
    Kukurydziane naleśniki
    25 dag mąki kukurydzianej
    25 dag maki pszennej
    2 jajka
    5 łyżek oleju
    1/2 łyżeczki soli
    około 700 ml gazowanej wody
    dodatkowo:
    2 piersi z kurczaka
    kapusta pekińska 1/2 główki
    papryka czerwona
    cebula
    ogórek kiszony
    kukurydza
    majonez kremowy Folwark
    keczup Folwark
    wykonanie:
    Połączyć obie mąki, dodać sól, olej oraz jajka przy pomocy miksera mieszać dolewając wodę do uzyskania troszkę gęstszego ciasta jak na tradycyjne naleśniki. Rozgrzać największą patelnię jaką mamy i na niewielkiej ilości oleju usmażyć naleśniki, odstawić je do wystudzenia.
    Mięso ja usmażyłam w papirusie czosnkowo-ziołowym, ale można tradycyjnie w przyprawach. Usmażone mięso wystudzić i pokroić w plasterki.
    Kapustę poszatkować i wymieszać z dodatkiem soli oraz pieprzu ziołowego, paprykę, cebulę oraz ogórka pokroić w paseczki (tutaj mamy też otwarte możliwości bo tylko kapusta jest konieczna, a resztę możemy dowolnie komponować)
    Naleśnika posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu na dowolnie ułożyć warzywa, mięso i kukurydzę, założyć jeden bok tak, aby stanowił dół i zwinąć lub złożyć tak, aby całość nam nie wypadała.
    Można też wszystko uszykować i postawić na stole tak, aby biesiadnicy sami sobie złożyli obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przy tym przepisie idealnie sprawdzi się Sos kebab-gyros łagodny choć ja użyłam majonezu
    Chlebki pita
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka wody
    20 gram drożdży
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    wykonanie;
    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą cukrem i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać olej i drożdże, zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji, utoczyć małe kuleczki i odłożyć do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i ułożyć je na papierze do pieczenia.
    Piec w temp. 200st około 10 minut.

    Upieczone chlebki ja przecinam na pół i dopiero nacinam kieszonkę
    którą nadziewamy czym kto lubi i czym kto chce
    u mnie jest to kapusta, cebula czerwona, zielony ogórek, papryka czerwona i pomidor oraz kukurydza, dodatkowo mięso z wędzonego kurczaka i majonez kremowy Folwark .

    OdpowiedzUsuń
  40. Serowe paluszki to ulubiona przekaska mojej Hani, paluszki dobrze smakują z sosem czosnkowym, ale ja polecam Keczup
    1 szklanka lekko ubita startego żółtego sera
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka masła
    1 szczypta soli
    1 szczypta curry
    1/4 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    białko jajka
    keczup Folwark
    Wykonanie:
    Mąkę przesiać i wymieszać z solą, curry i proszkiem do pieczenia, dodać masło i rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki, następnie dodać ser i mleko, zagnieść ciasto. Na podsypaną mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm i pociąć na cienkie paseczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem.
    Piec 15 w temp. 200st.
    Podawać zimne, najlepiej smakują maczane w keczupie lub innym ostrym sosie.

    OdpowiedzUsuń
  41. Majonez w tej sałatce to podstawa
    Sałatka śledziowa z grzybkami
    4 filety śledzia po wiejsku razem z cebulką
    1 mały słoiczek marynowanych leśnych grzybków
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki majonezu kremowego Folwark
    pieprz czarny
    wykonanie:
    Cebulkę ze śledzi przełożyć do miski, a śledzie pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli, grzyby odcedzić z zalewy i dodać do śledzi, dołożyć śmietanę i majonez, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
    Po około 30 minutach sałatkę śmiało można podawać.

    OdpowiedzUsuń
  42. I coś co zrobiłam dzisiaj i rozeszło się migiem, a miałam nadzieję,że uda mi się zrobic z tym mięskiem kanapki na wyprawę do lasu.
    1 kg karkówki
    1 garść zielonej pietruszki
    1 garść bazylii
    5 suszonych pomidorów
    5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    mięso pokroić na kotlety i rozbić dość cienko, posypać solą i pieprzem zielone liście pietruszki i bazylii zmiksować razem z suszonymi pomidorami , czosnkiem i olejem tak przygotowana pata natrzeć mięso z dwóch stron. Rozgrzać grilla i usmażyć na nim mięso na złoty kolor, Chleb tostowy lekko zrumienić na grillu na chlebie ułożyć dowolne dodatki u mnie pomidory, ale sałata też się tutaj nadaje na pomidorkach ułożyć plaster mięsa i polać sosem czosnkowym Folwark

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same pyszności, dziękuję ;) Zdjęcia oczywiście na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=5

      Usuń
  43. Bułeczki z pikantnym nadzieniem

    Składniki:
    1. 2 kajzerki lub inne okrągłe bułki
    2. 4 łyżki ketchupu standard ostrego Folwark
    3. 2 parówki
    4. 3 ząbki czosnku
    5. 1 papryka czerwona
    6. Szklanka startego żółtego sera
    7. 1 cebula
    8. Przyprawa do zapiekanek i pizzy

    Przygotowanie:
    1. Bułki przekroić na pół, wyjąć z nich niewielką ilość miąższu.
    2. Parówki pokroić w plasterki.
    3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    5. Czosnek obrać.
    5. Bułki posmarować ketchupem ostrym Folwark, włożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parówki i paprykę, tak, aby napełnić farszem każdą bułkę, posypać przyprawą i startym serem.
    6. Bułki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 5 minut.
    7. Przed podaniem gorące bułki polać ketchupem standard ostrym Folwark.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapowiada się smacznie, dziękuję :) fotka na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.624624044307626.1073741857.224966624273372&type=3&uploaded=5

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...