Nie ma to jak domowa pizza, lubimy na cienkim cieście.
Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem.
Uwielbiamy ją wszyscy.
Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna.
Ciasto na pizze
350 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
30 ml oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
100 ml letniego mleka
1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
1 łyżka ziół dalmatyńskich
Dodatki:
tuńczyk
mozzarellla
ser żółty
Sos pomidorowy:
5 dojrzałych
pomidorów
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
cukier do smaku
Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć
się pestek, wymieszać z czosnkiem posolić, dodać ciut cukru i doprawić białym pieprzem.
Ciasto:
W miseczce mieszam
drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody
z cukrem i łyżeczką mąki.
Odstawiam na 15 minut.
Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i
zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem
oliwy. Ciasto zostawiam, na co najmniej
godzinkę, do wyrośnięcia.
Po tym czasie
rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi
rękoma (blaszkę dużą z wyposażenia
piekarnika, najpierw nagrzewam )
Sosem smaruję ciasto,
wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser
żółty.
Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia.
Życzę smacznego;)
Taka domowa pizza jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię sama przyrządzać pizze tak więc i taką spróbuję :)
OdpowiedzUsuń