Polecam młodą kapustę z dodatkiem pieczarek.
Pyszne danie lub dodatek do mięs.
Sezon na młodą kapustę jest krótki, więc warto korzystać i wymyślać nowe smaki z jej udziałem :)
1 główka młodej
kapusty
kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek
50 dag pieczarek
1 duża cebula
3 gałązki koperku
1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Sól i pieprz biały do
smaku
Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę, pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy.
Wlewam szklankę wody i duszę do miękkości i odparowania wody.
Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle.
Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość.
Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku.
SMACZNEGO!!!
Lubie kapustę, lubię pieczarki:) Czego chcieć więcej?;p
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie wiem jak to możliwe, że jeszcze w tym roku nie robiłam nic z młoda kapusta, ale tak sobie myślę, że zjadłabym taką duszoną z warzywami :)
OdpowiedzUsuńModa kapustka najlepsza:)
Usuń