środa, 1 lipca 2015

Młoda kapusta z pieczarkami

Polecam młodą kapustę z dodatkiem pieczarek. 

Pyszne danie lub dodatek do mięs. 

Sezon na młodą kapustę jest krótki, więc warto korzystać i wymyślać nowe smaki z jej udziałem :)




























1 główka  młodej kapusty
kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek
50 dag pieczarek
1 duża cebula
3 gałązki koperku
1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Sól  i pieprz biały do smaku






Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę,  pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy. 

Wlewam szklankę wody i duszę do miękkości i odparowania wody.

Pieczarki i cebulę obieram, kroję w plasterki i duszę na maśle. 

 Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość. 

Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku.

SMACZNEGO!!!
















4 komentarze:

  1. Lubie kapustę, lubię pieczarki:) Czego chcieć więcej?;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak to możliwe, że jeszcze w tym roku nie robiłam nic z młoda kapusta, ale tak sobie myślę, że zjadłabym taką duszoną z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...