Gulasze to moja specjalność:)
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką to kolejna moja kombinacja smaków.
Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację.
Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;)
50-60 dag mięsa z udźca indyka
Marynata:
sól
przyprawa czerwona do mięs
czosnek granulki
olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek)
Ponadto
3 łyżki oleju do smażenia cebuli
2 papryki ( u mnie zielone)
30- 40 dag pieczarek
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
Najpierw marynuję mięso, umyte kroję na kawałki, dodaję przyprawy i wlewam 2-3 łyżki oleju smakowego, mieszam i odstawiam na około godzinę.
W między czasie obieram pieczarki, kroję w grube plastry. Myję , pozbawiam nasion papryki i kroję w piórka cebulę i czosnek w plasterki.
Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję zamarynowane mięso , obsmażam z każdej strony. Zalewam wrzątkiem i duszę 30 minut.
Po tym czasie dodaję pieczarki i papryki. Gotuję jeszcze 15 -20 minut, do miękkości.
Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią, wymieszaną w małej ilości wody. Doprawiam do smaku.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)