Papryki nadziane piersią z kurczaka. Dietetyczne, smaczne i syte danie. Polecam szczególnie liczącym kalorie.
Nafaszerowałam zielone papryki, ale można dowolne.
*papryki podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice
6 papryk, mogą być żółte
3 piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1-2 łyżeczki papryki czerwonej
tymianek
oregano
10 dag sera żółtego tartego (może być mozzarella)
olej
świeży tymianek i oregano
Przygotowuję papryki,
myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam gniazda z nasionkami.
Cebule kroję drobno i razem z posiekanym czosnkiem duszę na
oleju, dodaję pomidory suszone.
Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do
mięsa.
Zmielone mięso przekładam do podsmażonej cebuli, mieszam
razem, przyprawiam i duszę aż mięso zmieni kolor.
Na koniec dodaję żółty ser, drobniutko starty, mieszam.
Gotowym farszem napełniam papryki, nakrywam odciętymi
wcześniej wierzchami.
Układam w naczyniu
do zapiekania. Pomiędzy papryki układam świeże zioła, podlewam 150 ml, lekko
osolonej wody i zapiekam około godziny.
SMACZNEGO!!!
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuńbardzo lubię takie papryczki latem :)
OdpowiedzUsuń