Pyszne, słodkie, drożdżowe bułeczki, z rabarbarem i słodką kruszonką.
Zasmakują każdemu.
Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:)
Ciasto:
600 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
około 100 g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml oleju
250 ml mleka
Nadzienie:
rabarbar
Kruszonka:
10 dag Kasi lub masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
4-5 łyżek mąki
*Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę.
Zaczyn:
Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłego mleka,
dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy całość i odstawiamy na 20 minut,
do pół godziny, aby podrosły.
W większej misce, mieszamy mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli.
Przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi
objętość.
Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze.
Kruszonka:
Miękką margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka.
Gotowe ciasto , lekko ugniatamy,
dzielę na cztery części, delikatnie rozciągamy wałkiem i wykrawam kubkiem cztery
koła(drożdżówki)
Układamy od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym
papierze do pieczenia. Na każdym robimy „dołek”
można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzamy w mące.
Brzegi drożdżówek
smarujemy, można
też dołożyć po kawałeczku rabarbaru, wg gustu.
Teraz jeszcze kruszonka .
Drożdżówki można odłożyć do
wyrośnięcia, lub zrobić tak jak ja, nagrzałam piekarnik do 150 st C , wsadziłam
drożdżówki, na 10 minut, pięknie podrosły, po tym czasie zwiększyłam
temperaturę do 195 st C i piekłam około
15 -20 minut, trzeba sprawdzać, jak się zarumienią są gotowe.
Jeszcze gorące posypałam cukrem
pudrem .
Smacznego.
drożdżówki pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDrożdżówki uwielbiam - pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńUwielbiam je :) i mam do nich wielki sentyment, ponieważ to smak mojego dzieciństwa :) robiła je ukochana babcia :)
OdpowiedzUsuńMoże moja Wnusia, też kiedys je wspomni :)
UsuńMąż rano zajadał na śniadanie ale zdążyłam skosztować i są przepyszne! Polecam dla dorosłych jak i dzieciaków :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń