Pierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie.
Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim.
Można je wieszać na choince.
Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;)
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną)
2 duże jajka
10 dag cukru
5 dag masła roztopić i ostudzić
10 dag płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
łyżeczka sody
Pszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto.
Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków.
Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki , landrynki muszą zastygnąć.
Lukruję i ozdabiam całkiem zimne.
świetne!super pomysł z tymi cukierkami;jeszcze takich nie robiłam;)a zapraszam na efektowny ''łańcuch z pierniczków na choinkę'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/12/ancuch-z-pierniczkow.html
dziękuję, z przyjemnością odwiedzę :)
UsuńCudowne pierniczki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie ładne i kolorowe :)
OdpowiedzUsuń