Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką .
Doskonale komponują się z czerwonym barszczem.
Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:)
gotowe ciasto francuskie
50 dag kapusty kiszonej
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
70 dag pieczarek
3 cebule
3 ząbki czosnku
masło klarowane
Najpierw przygotowuję farsz.
Pieczarki i cebule myję i
obieram, następnie kroję drobno i przesmażam na maśle.
Osobno gotuje kapustę z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim, jeśli kapusta jest mało słona
to ją przyprawiam.
Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.
Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę.
Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli.
Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam
jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.
Smaruję rozbełtanym
jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem.
Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić )
Madziu ale cudnie świątecznie sie u Ciebie zrobiło :D
OdpowiedzUsuńprzepis pyszny- takie paszteciki kochamy :D
Dziękuję Reniu :)
UsuńO tak, takie paszteciki są świetne do barszczu :}
OdpowiedzUsuńTeż je lubimy ;)
Usuń