niedziela, 2 sierpnia 2015

Pierogi śmietankowe z jagodami

Pyszne pierogi z jagodami, czy jak ktoś woli borówkami. 

Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany, serdecznie polecam. Jest mięciutkie, smaczne i  super w obróbce. Za sprawą jajek, pierożki są żółciutkie.

Smaczne, sezonowe danie na słodko, lub pyszny podwieczorek. 

Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają. 

Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną.
Obie wersje pyszniutkie ;)


















Ciasto na pierogi

70 dag mąki pszennej 

2 jajka (L)

5 łyżek śmietany 18% ( gęsta) 

3 pełne łyżki oleju

180 ml ciepłej wody

Nadzienie

½ l jagód

3 łyżki cukru trzcinowego

Dodatki:

śmietana

cukier

masło  






Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie. 

Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką. 

Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem. 

Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję ( podsypuję mąką delikatnie) , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. 

Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać ) 

Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.

SMACZNEGO!!!









8 komentarzy:

  1. Uśmiechają się do mnie te pierożki. nigdy nie dodawałam śmietany do ciasta. Zastanawiam się tylko czy to ma być słodka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heniu, gęsta, ona zawsze jest kwaśna :)

      Usuń
  2. ale bym zjadła takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idę robić Twoje pierożki. Trzymaj za mnie kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)