piątek, 26 czerwca 2015

Dżem truskawka z kiwi

Pyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny. 
Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę.





















2 kg truskawek 

4 owoce kiwi 

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 

60 dag cukru 

2 opakowania żelfixu z pektyną



Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę. 

Truskawki myję i odcinam szypułki, przekładam do rondla i rozdrabniam, u mnie sprawdza się tłuczek do ziemniaków, można zmiksować, jak kto woli.

Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiwi,  mieszam,  chwilę gotuję ( około 2-3 minutki) i wsypuję żelfixy, mieszam dokładnie, gotuję kolejne 2-3 minutki, po czym dodaję cukier i też dokładnie mieszam.

 Dżem gotuję jeszcze 5-6 minut, po czym nakładam gorący do wyparzonych, suchych słoiczków. 

Odwracam do góry dnem do wystudzenia.

Polecam również 










8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)