wtorek, 21 sierpnia 2012

Pikle z musztardą




Uwielbiamy ogórki, co roku przetwarzam ich masę, i znikają szybciutko z piwnicy:) 

Dzisiaj z musztardą, kiedy parę lat temu pierwszy raz je skosztowałam wiedziałam że czeka mnie coroczne zaprawianie, są pyszneee;))
































Zalewa na 3 kg ogórków:


2 l wody 


2 szklanki octu 10% 


1/2 kilograma cukru 


6 płaskich łyżeczek soli 


10 łyżek musztardy chrzanowej lub ketchupu 


Do każdego słoiczka: 


koper (mały kwiat) 


ziela angielskiego 1 kulka 


pieprzu 2 kulki 


czosnku ząbek (spory , przekrojony)




Wykonanie:


Wodę i składniki zalewy (oprócz musztardy) zagotować i ostudzić. 

Do wystudzonej dodać musztardę i dobrze wymieszać (można mikserem).

Do słoików włożyć koper, ziele, pieprz i czosnek. 

Obrane ze skórki ogórki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i przełożyć do słoików. 

Zimną zalewą zalać ogórki i odstawić na 2 godziny, po czym spasteryzować, 5 minut wystarczy. 

Z podanych składników wychodzi około 12 pół litrowych słoików.





2 komentarze:

  1. moja babcia takie robi, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  2. My tez je bardzo lubimy, robię też z ketchupem:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)