środa, 22 sierpnia 2012

Korniszony - ogórki konserwowe

Aby ogórki konserwowe były chrupiące trzeba je namoczyć w zimnej wodzie, ja je tak trzymam nawet całą noc. Pasteryzuję krótko, wystarczy 5 minut. W ten sposób moje ogórki są chrupiące, i nie mają pustych środków. Dodanie do każdego słoika plasterka marchewki i cebuli poprawia ich smak, a jeśli dodamy kawałeczek( plasterek) chrzanu, otrzymamy posmak kiszonych ogórków:)



SKŁADNIKI:

6 kg małych ogórków gruntowych 
zalewa: 
4 l wody 
1 l octu 10% 
4 płaskie łyżki soli kamiennej( nie jodowanej) 
20 dkg cukru 
przyprawy: 
koper ( nasiona, łodyżki) 
ziele angielskie 
liść laurowy 
czosnek 
gorczyca 
cebula 
marchewka 
opcjonalnie- chrzan


PRZYGOTOWANIE: 

Ogórki dokładnie myję, i zalewam zimną wodą, zostawiam tak na parę godzin, nawet całą noc. Do czystych, wyparzonych 1 l słoików wkładam przyprawy, ząbek czosnku, plasterek cebuli i marchwi, 2 kulki ziela angielskiego, po liściu laurowym, 1/3 łyżeczki gorczycy i koper. Do połowy dodaję plasterki chrzanu( mają smak kiszonych korniszonów) Wodę na zalewę gotuję, lekko studzę i dodaję resztę składników zalewy, Dokładnie mieszam i zalewam nią ogórki. Pasteryzuję 5 minut od zawrzenia.Z tej porcji wychodzi około 12 słoików( zależy od wielkości ogórków)








7 komentarzy:

  1. lubie sobie pochrupac takie ogoreczki!:D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu podeślij mi parę słoiczków (oczywiście pełnych) bo ja nie mam nic na zime hihi,a pożerać je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi wyszły pomarszczone, ale w smaku super, co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
  4. pomarszczone zadlugo gotowane

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)