Szybkie i łatwe w wykonaniu, ciasto
marchewkowe.
W smaku przypomina piernik.
Jest puszyste i bardzo smaczne. Można zrobić masę z bitej śmietany i mascarpone, świetnie pasuje, lub oprószyć cukrem pudrem, też smacznie :)
1 i 1/4
szkl. oleju
- 4 jajka (L)
- 2 szkl. startej marchewki
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki
cynamonu
- 2 łyżeczki
sody
- szczypta soli
Do utartych z
cukrem jajek, dodajemy przesianą
mąkę,
na zmianę z olejem.
Wsypujemy proszek do pieczenia, sodę
i cynamon. Mieszamy wszystko razem.
Obraną i umytą marchewkę,
trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto
pieczemy jakieś 45 minut w 180 st. C.
Po
wystudzeniu oprószamy pudrem.
*blaszka tradycyjna, w mniejszej będzie wyższe
smacznego 😌 👌
Marchewkowe ciasto nie dość, że jest pyszne to jeszcze zdrowe. Ja przymierzam się do zrobienia brownie z czerwonej fasoli.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam ;-)