piątek, 9 lutego 2018

Pizza z tuńczykiem i pieczarkami

Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc i u mnie na blogu pizza...🍕🍕🍕🍕

Pizza z tuńczykiem i pieczarkami, na cienkim cieście, z dodatkiem ziół prowansalskich, zasmakuje każdemu. 

Czas oczekiwania na dostawę z pizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :) 





Ciasto:
35 dag mąki pszennej
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
zioła prowansalskie

dodatki:
puszka tuńczyka
2 duże pieczarki
2 szalotki
mozzarella 


Sos pomidorowy :
½ puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól



Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. 

W czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki.

Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam dodatkami, posypuję serami.

Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25 minut w 200 st. C.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...