Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc i u mnie na blogu pizza...🍕🍕🍕🍕
Pizza z tuńczykiem i pieczarkami, na cienkim cieście, z dodatkiem ziół prowansalskich, zasmakuje każdemu.
Czas oczekiwania na dostawę z pizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :)
Ciasto:
35 dag mąki pszennej
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
zioła prowansalskie
dodatki:
puszka tuńczyka
2 duże pieczarki
2 szalotki
mozzarella
Sos pomidorowy :
½ puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej
zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do
wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i
kroję pieczarki oraz szalotki.
Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam
solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam
dodatkami, posypuję serami.
Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25
minut w 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)