wtorek, 13 lutego 2018

Malinowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka na biszkopcie, nie na kruchym, tak nam bardziej smakuje, jest leciutka i smaczna. 

Ciasto ładnie się prezentuje, można go z powodzeniem zrobić przy różnych okazjach. 




  

Biszkopt


7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki ( można pół na pół ze skrobią)
ł łyżeczki proszku do pieczenia

----------
Masa :

śmietana 30 %
2 śmietan fixy
250 g mascarpone,

-------

2 galaretki malinowe + 800 ml wody
Maliny mrożone (400- 500g)

------
Beza do chmurki

4 białka
150g cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej






Biszkopt:
Z podanych składników pieczemy biszkopt( można zrobić z własnego sprawdzonego)
Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty.

Masa:
Kremówkę ubijamy na sztywno z usztywniaczami, można dodać cukru pudru, ale nie ma takiej potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy.
Odkładamy ze dwie łyżki kremu, resztę dzielimy na połowę.

Galaretka:
Galaretki  rozpuszczamy dokładnie w 800 ml gorącej wody, zalewamy nią mrożone maliny. Mieszamy i odstawiamy do stężenia.

Beza:
 Miksujemy białka na sztywno, dodając cukier.
Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Bezę pieczemy 50 minut w 140 stopni C
Odstawiamy do wystudzenia.

Wykończenie:
Na pierwszy blat, nakładamy połowę masy, na masę dajemy tężejącą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Na zastygniętą galaretkę nakładamy drugi blat posmarowany drugą połową kremu

Smarujemy go resztą kremu. Na wierzch kładziemy blat bezowy.










Nie przykrywać już gotowego ciasta, bo beza zmięknie i nie będzie chrupiąca!

Blaty najlepiej upiec dzień wcześniej.

Malin nie trzeba rozmrażać, galaretka szybciej stężeje jak owoce pozostaną zamrożone.




5 komentarzy:

  1. A jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam to ciasto
    Wszystko Ok prócz bezy
    Piekłam ją dokładnie wg przepisu i niestety nie wyszła jest klejąca i ciągnąca a powinna być chrupka .
    Następnym raze zrobię wg mojej receptury
    Wychodzi sypka i krucha

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...