Malinowa chmurka na
biszkopcie, nie na kruchym, tak nam bardziej smakuje, jest leciutka i
smaczna.
Ciasto ładnie się prezentuje, można go z powodzeniem
zrobić przy różnych okazjach.
Biszkopt
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki ( można pół na pół ze skrobią)
pół
łyżeczki
proszku do pieczenia
----------
Masa :
śmietana 30 %
2 śmietan
fixy
250 g mascarpone,
-------
2 galaretki malinowe + 800 ml wody
Maliny mrożone
(400- 500g)
------
Beza do chmurki
4 białka
150g cukru
2 płaskie
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Biszkopt:
Z podanych składników
pieczemy biszkopt( można
zrobić z własnego sprawdzonego)
Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty.
Masa:
Kremówkę
ubijamy na sztywno z usztywniaczami, można
dodać cukru pudru, ale nie ma takiej
potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy.
Odkładamy
ze dwie łyżki
kremu, resztę dzielimy na
połowę.
Galaretka:
Galaretki
rozpuszczamy dokładnie
w 800 ml gorącej wody,
zalewamy nią mrożone maliny. Mieszamy i odstawiamy
do stężenia.
Beza:
Miksujemy
białka na sztywno, dodając cukier.
Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z mąką
ziemniaczaną.
Bezę pieczemy 50 minut w 140 stopni C
Odstawiamy do
wystudzenia.
Wykończenie:
Na pierwszy blat, nakładamy połowę
masy, na masę dajemy tężejącą
galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki
do całkowitego stężenia.
Na zastygniętą galaretkę nakładamy drugi blat posmarowany drugą połową kremu
Smarujemy go resztą
kremu. Na wierzch kładziemy
blat bezowy.
Nie przykrywać
już gotowego ciasta, bo beza zmięknie i nie będzie chrupiąca!
Blaty
najlepiej upiec dzień
wcześniej.
Malin
nie trzeba rozmrażać, galaretka szybciej stężeje jak owoce pozostaną zamrożone.
Madziu wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńA jaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńokoło 34x25)
UsuńDzisiaj zrobiłam to ciasto
OdpowiedzUsuńWszystko Ok prócz bezy
Piekłam ją dokładnie wg przepisu i niestety nie wyszła jest klejąca i ciągnąca a powinna być chrupka .
Następnym raze zrobię wg mojej receptury
Wychodzi sypka i krucha