Zachęcam do robienia domowych wędlin, smakują o niebo lepiej od sklepowych, i wiemy co jemy.
Wbrew pozorom, robi się ją szybko, nic trudnego, polecam :)
W dzień powszedni i od święta!
2,5 kg schabu i szynki
2 l wody
2 łyżki soli peklującej
4 kulki ziela ang.
2 listki laurowe
Do pieczenia:
olej
majeranek
czosnek granulki
papryka słodka
W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam
do dużego słoika lub naczynia kamionkowego.
Dodaję ziele ang. I listki laurowe,
wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni.
Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą. Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab
zostawiam bez obwiązywania.
Przyprawy mieszam z olejem, nacieram nim mięsa, piekę ( w woreczku do pieczenia) półtorej godziny w 180 st. C.
szynka peklowana |
szynka peklowana |
gif |
domowa wędlina nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńPyszna jest. Na święta robiłam, następne się peklują. Będzie do chlebka na dłuższy czas
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, smacznego :)
Usuń