Keks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową
i suszonymi owocami.
Pyszny deser nie tylko od święta.
Znika szybko z talerzyka.
Koniecznie ją upiecz i spraw radość najbliższym! :)
25 dag mąki
15 dag cukru
1 duża łyżka cukru z wanilią
25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa)
5 jajek (L)
2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak)
40 dag mieszanki bakaliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mieszankę bakaliową wsypuję do miski, zalewam wrzącą wodą (
tylko tyle, aby zakryła bakalie) i mieszam z alkoholem. Odstawiam na jakieś 15 minut.
Po tym czasie
odsączam dokładnie na sitku.
Odsączone mieszam z trzema łyżkami mąki. Resztę mąki
przesiewam z proszkiem do pieczenia.
Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy
dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie.
Masę mieszam, jest bardzo gęsta.
Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć
papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Piekę 1
godzinę w 180 st C.
Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane
orzechy.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńCo rok robię keks z tego przepisu. Czy to na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Przepyszny. Jest tylko jeden problem... znika w mig!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, smacznego :)
Usuń