Jest tyle gatunków ryb, że nie trzeba karpia na Wigilię.
Wiem że to tradycja, ale karpie są coraz droższe, a ich jakość gorsza ....niestety, bo bardzo lubimy te ryby.
No ale cóż, jest okazja do próbowania innych, nowych smaków:)
Polecam nototenię, jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne :)
1 kg tuszek nototeni
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
skrobia kukurydziana ( może być mąka pszenna)
masło
Ryby oczyszczam z łusek, myję i wycinam płetwy.
Osuszam
ręcznikiem papierowym, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam sola i pieprzem
cytrynowym.
Odstawiam na 10 minut ( rybka szybko „łapie” smaki)
Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę na maśle z
obydwu stron.
Wspaniała sprawa :) pycha
OdpowiedzUsuńOj tak, pozdrawiam :)
Usuń