Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
To moja ulubiona ryba, czyli dorsz, w zupełnie innej odsłonie. 
W cieście piwnym. 
Polecam gorąco, jest pyszna :) 
Oczywiście można użyć dowolnej ryby, według własnego smaku :)
około kg filetów z dorsza ( u mnie tak zwane "polędwice")
– 2 szklanki mąki pszennej 
– 2 jajka (L)
– 1 i 1/2 szklanki piwa  
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– sól 
pieprz cytrynowy
 sok z cytryny
olej do smażenia
Rybę przepłukuję i osuszam na ręczniku papierowym.
Przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, skrapiam delikatnie sokiem, wyciśniętym
z cytryny.
 Dzielę rybkę na odpowiednie porcje. 
W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Całość mieszam dokładnie, aby nie było
grudek z mąki.
Kawałki dorsza maczam w cieście i wykładam na rozgrzany olej,
smażę z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu, układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SMACZNEGO!!!

 
 
 
 
pyszności :)
OdpowiedzUsuńoj tak, polecam :)
UsuńMadziu - to moja ulubiona wersja ryby. :)
OdpowiedzUsuńWięc witaj w klubie Danusiu :)
Usuń