czwartek, 3 marca 2016

Sernik z brzoskwiniami szybki

Polecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. 

Smakuje doskonale. Spróbujcie :)




okrągłe biszkopty ( 18 -20 sztuk)
brzoskwinie z puszki
kg sera mielonego 
15 dag masła
3 jajka
3 budynie waniliowe
½ szklanki cukru
 2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier) 
kropki czekoladowe lub polewa


Najpierw odsączam brzoskwinie.

Biszkopty wykładam na spód blaszki ( około 20 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je nasączyć syropem z brzoskwiń.

Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję żółtka i po łyżce sera białego, całość miksuję, na koniec wsypuję budynie wymieszane z przyprawą. 

Białka ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą.

Połowę masy serowej wykładam na biszkopty, na masę wykładam pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, wykładam drugą część masy.

Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika piekę około 50 minut w 180 st C.

Jeszcze gorący sernik posypuję kropelkami czekoladowymi. Można wyłożyć kostki czekolady, też się roztopią.



















3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...