Witam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek.
Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo.
Za inspirację dziękuję Bahusowi :)
Pulpety
700 g mielonego mięsa z udźca indyka
1 spora cebula
2 -3 łyżki oleju
2 jajka
2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Sos
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
5 ogórków kiszonych
400 ml wody z gotowania pulpetów
łyżka suszonego lub świeżego koperku
100 ml wody z ogórków
½ łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
Pulpety:
Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam.
Przygotowuję sos:
Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, poczym wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków. Gotuję chwilę, na koniec dodaję śmietanę i koperek. Przyprawiam do smaku. Pulpety podaje w sosie.
Sos można zagęścić, wszystko zależy od gustu:)
Smacznego:)
Madziu bardzo fajna propozycja. Już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko ;)
UsuńTen sos musi być ciekawy, przyciągnął moją uwagę.
OdpowiedzUsuńPycha, polecam :)
Usuńpodoba mi się ten sosik :) ciekawe urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń