Pyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle.
Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne.
Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:)
pulpety:
2 podwójne piersi z kurczaka
1 kajzerka namoczona w mleku
pieprz mielony
sól
na sos:
50 dag pieczarek
½ łyżeczki domowej jarzynki
sól do smaku
2 łyżki masła klarowanego
150 ml śmietany
biały mielony pieprz
pieprz cytrynowy
dodatkowo makaron
Piersi z kurczaka myję, kroję na kawałki, mielę razem z namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerką.
Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut)
Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę.
Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym.
Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak.
Lubię takie obiadki, zwłaszcza w takie pochmurne i zimnawe dni jak dziś :)
OdpowiedzUsuńpyszny klasyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńwidzę małe zmiany na blogu :)
Dziękuję Aniu, mam nadzieję że się podoba :)
Usuń