Przyznam że nie znałam kuchni szwajcarskiej i dzięki akcji ją poznaję.
Na pierwszy rzut zrobiłam placki ziemniaczane Rösti-(roesti) , różnią się one od naszych placków z tartych ziemniaków, szczególnie smakiem i wykonaniem :)
Zapraszam na szwajcarski placek ziemniaczany !!!
Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany |
2 duże ziemniaki (
około 50 dag)
3 łyżki masła
4 plasterki szynki
6 plastrów sera lub
spora garść tartego
sól i świeżo mielony pieprz
drobno posiekany szczypiorek ( 2 łyżki )
natka pietruszki wg
smaku
Ziemniaki należy umyć
i obrać. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Tak starte wrzucam na wrzątek i podgotowuję 4
minuty . Następnie odcedzam, przekładam
do miski. Dodaję od razu masło, sól, pieprz i zieleninę
mieszam całość . Ciasto dzielę na połowę( 2 placki)
Piekę na patelni, na
malutkim gazie, nie dodaję
tłuszczu. Jak spód ładnie się
przyrumieni ( trwa to około 10 minut) obracam placka na drugą stronę i też
piekę do zrumienienia. Drugiego placka
piekę tak samo.
Po upieczeniu na
wierzch układam szynkę i ser żółty,
całość zapiekam w gorącym piekarniku aż
ser się rozleje na placku. Podaję od razu.
Wygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńJest smaczny:) Mąż powiedział ze zaje.....sty :D
Usuńwygląda super! Ładnie go podałaś ;)
OdpowiedzUsuńAle powiem Ci, że wyglądem nasze polskie-ziemniaczane, różnica jednak jak widać tkwi w szczegółach :D
Oj tak różnicę czuć dopiero podczas smakowania :)
UsuńOoo jaki fajny placek!
OdpowiedzUsuńDziękuję;) A jaki smaczny :)
Usuńrobie podobne ! :)
OdpowiedzUsuńMuszą mieć kalorii ogrom :P ale jeśli smakują tak jak wyglądają to nie ważne ;P
OdpowiedzUsuńPewnie mają , ale raz za czas dozwolone małe szaleństwo :D
UsuńNiestety nie da sie na patelni obrocic bez rozwalenia placka.
OdpowiedzUsuńjak widać da się, trzeba tylko poczekać aż placek się dobrze upiecze od spodu:)
Usuń