Nie ma kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami !
Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach.
kości wędzone
około 50 dag
3-4 buraki ( mogą być kiszone)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kminek
4 ząbki czosnku
6-8 ziarenek pieprzu czarnego
2 listki laurowe
4 kulki ziela ang.
Sól i pieprz mielony do smaku
Kości płuczemy i zalewamy zimną wodą, około 2 i pół litra.
Dodajemy obrane i pokrojone warzywa,
buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone). Następnie przyprawy i
gotujemy , około 40 -50 minut.
Po tym czasie wyciągamy kości i przecedzamy barszcz przez sitko.
Wlewamy barszczyk kiszony, doprawiamy do smaku i podajemy.
Nie gotuję już barszczu, bo straci piękny
czerwony kolor.
Czysty barszcz jest doskonały do krokietów, pasztecików czy
uszek.
Ugotowany na samych warzywach,
smakuje równie dobrze.
Można go zabielić
śmietaną i podać z jajkiem lub
ziemniakami.
Uwielbiam pyszności
OdpowiedzUsuń