sobota, 16 grudnia 2017

Barszcz czerwony na zakwasie -wigilijny barszcz

Nie ma kolacji wigilijnej, bez czerwonego barszczu, na swojskim zakwasie, do tego uszka z grzybami, mniami ! 

Mój barszcz jest na kościach wędzonych, ale na Wigilię je pomijamy, gotuję wtedy wywar na samych warzywach. 






kości wędzone  około  50 dag
3-4 buraki ( mogą być kiszone) 
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kminek
4 ząbki czosnku
6-8 ziarenek pieprzu czarnego
2 listki laurowe
4 kulki ziela ang.
Sól i pieprz mielony do smaku


Kości płuczemy i zalewamy zimną wodą, około 2 i pół litra. Dodajemy   obrane i pokrojone warzywa, buraki ( świeże) kroję w plastry ( kiszone już są pokrojone).  Następnie  przyprawy i  gotujemy , około 40 -50 minut. 



Po tym czasie wyciągamy  kości i przecedzamy barszcz przez sitko. Wlewamy barszczyk kiszony, doprawiamy do smaku i podajemy. 

Nie gotuję już barszczu, bo straci piękny czerwony kolor.



Czysty barszcz jest doskonały do krokietów, pasztecików czy uszek. 

Ugotowany na samych warzywach, smakuje równie dobrze. 

Można go zabielić śmietaną i podać z jajkiem  lub ziemniakami.



1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...