środa, 23 grudnia 2015

Pasztet z królika 2

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. 

Doskonały nie tylko od Święta. 

Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :)




















1, 70 kg królika 

0, 70 kg podgardla 

70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 

1 duża marchewka 

1 średnia pietruszka 

¼ selera 

4 listki laurowe 

6-7 kulek ziela angielskiego 

1 łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 

3-4 ząbki czosnku 

1 pełna łyżeczka soli 

do pasztetu: 

przyprawa do pasztetu szlacheckiego 

1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej 

3- 4 bułki 

5-6 jajek





Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości. 


 Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut. 


Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia.

W przecedzonym rosole, moczę bułki.

Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki tak samo, następnie mielę w maszynce do mięsa ( najdrobniejsze sitko) .

Do masy mięsnej dodaję przyprawy i 5 żółtek, całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i mieszam z masą.

Foremki smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę w 180 st C 70 minut.






SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)