wtorek, 29 września 2015

Gulasz z szynki z pomidorową nutą

Na zimne, jesienne dni i wieczory, polecam  rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;) 

Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu.





















1 kg chudej szynki wieprzowej 

Marynata: 

Przyprawa czerwona do mięs 

Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia 

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 

Czosnek granulki 

Do duszenia: 

Cebulka liofilizowana  

Sól 

2 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

parę kulek pieprzu czarnego 

3- 4 gałązki świeżego oregano 

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego



Mięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję w większą kostkę. 

 Mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam, na co najmniej godzinę, do lodówki.

Po tym czasie mięso podsmażam, dodaję resztę przypraw, gałązki oregano i koncentrat pomidorowy, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości. 

Jeśli trzeba to dosalam.





Na koniec, zostawiam Wam gazetki z super ofertami, na pewno się przydadzą :) 



3 komentarze:

  1. Jak dla mnie jest to wspaniały przepis na taki typowy jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gulasz wołowy i wieprzowy, twój jest super

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)