Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:)
Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak.
I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli.
Polecam gorąco :)
Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :)
4 mocno dojrzałe banany
240 ml oleju
2 łyżki cukru
4 jajka(L)
---------
20 dag mąki owsianej
20 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
--------------
10 dag kropelek czekoladowych
Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję olej, cukier i jajka, całość mieszam.
W drugiej misce mieszam mąki i proszek do pieczenia. Przesypuję je do miski z bananami i mieszam razem. Na koniec wsypuję kropelki czekoladowe, mieszam delikatnie.
Masę przekładam do foremek na muf finy. Piekę 30 -35 minut w temp. 185 st. C ( do suchego patyczka)
Studzę na kratce.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam owsiane :)
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńSmacznie :-))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię mieszać różne mąki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Muffinki wyglądają przeuroczo. Bardzo lubię ciasta z bananami.
OdpowiedzUsuńTylko jeszcze dodać do tego kawkę i będzie śniadanko idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki! Ostatnio przyrzadzałam z czerwoną porzeczką- polecam! Zapraszam w odwiedziny, pozdrawiam ;-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWooo świetnie wyglądają! Idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńKocham wszelkiego rodzaju babeczki! A z bananem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMusze pozostac na diecie bezglutenowej niestety, masakra. A muffiny wygladaja tak pieknie !!
OdpowiedzUsuńEla