poniedziałek, 8 czerwca 2015

Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście

Dzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych. 

Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. 

Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. 

Wyśmienite danie, polecam:) 
















Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice



50 dag mięsa z szynki  

pieprz czarny mielony

czosnek

40 dag pieczarek 

masło

cebula

pieprz cytrynowy

sól 

1 jajko

2 łyżki otrąb lub bułki tartej

6 plasterków sera żółtego 



główka młodej kapusty

łyżka masła

2 łyżki koperku

sól 

pieprz cytrynowy


2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu



Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem. 






 Doprawiam, dodaję surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.




Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną. 


Na mięsku układam paski sera żółtego.
Piekę około 30 minut w 180 st C.


W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją  i szatkuję, odkrawam głąba.  
Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty.
 Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie.

Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;) 













5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety