środa, 8 kwietnia 2015

Torcik na zimno z brzoskwiniami

Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest. 

Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy torcik na zimno , ucieszy oko i podniebienie, jest przepyszny i mega łatwy w wykonaniu:) 

Serowa i śmietanowa masa, połączona z galaretkami, tworzy idealną całość, polecam , nie pożałujcie;)

Zapraszam też do poczytania "Dekalogu zdrowego żywienia" i prostych przepisów na zdrowe posiłki KLIK




biszkopty okrągłe

galaretki rubinowa + 300 ml wody

1 kg mielonego sera ( najlepszy Pilos z KLIK )

3 galaretki agrestowe + 300 ml wody

300 ml śmietanki 30%

2  galaretki  truskawkowe+ 500 ml wody

brzoskwinie z puszki




Dno tortownicy(  28 cm )  wykładam papierem do pieczenia  i układam biszkopty i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie .

Przygotowuję galaretki, rubinową rozpuszczam w  300 ml wrzącej wody, 3 agrestowe także w 300 ml, natomiast 2  truskawkowe  w 500 ml. Odstawiam aby ostygły.
Galaretką rubinową nasączam biszkopty, wstawiam do lodówki.

Ser przekładam do misy miksera i miksuję, dodaję zimne  i lekko tężejące galaretki agrestowe, szybko wykładam na biszkopty ( masa błyskawicznie zastyga) 

Ubijam kremówkę i pod koniec dodaję zimne galaretki  truskawkowe , miksuje całość do połączenia się składników, wykładam na ser. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

Dekoruję bitą śmietaną i kolorową, słodką, posypką .  
















Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety