czwartek, 12 marca 2015

Schab w mleku -domowa wędlina

Przepis podpatrzony na , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :) 

Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek,  wiemy co jemy a w dzisiejszych czasach "sklepowa" wędlina jest niskiej jakości i nie ma się co oszukiwać .... 

Mięsko jest mięciutkie i soczyste , doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło do obiadu.  Przyprawy można dobrać wg własnego smaku i upodobań, wybór dowolny.  

Polecam i zachęcam do wypróbowania, taka wędlina jest  najsmaczniejsza.  Na święta obowiązkowa:)  




1,6 kg schabu
olej z czosnkiem 
czosnek granulki lub świeży 
sól 
majeranek 
Mieszanka syczuańska Deluxe (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) 
Około 1 l mleka



Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań. 
„Taplam” mięso w marynacie i zostawiam na 2 godzinki . Po tym czasie schab zalewam mlekiem.
Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę i 40 minut w 200 st C , grzałki góra dół. 
W trakcie pieczenia, polewałam parę razy „wystające” mięso sosem. 
Mięso studzę w zalewie mlecznej, następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc. 
Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :)
















Zachęcam do wypróbowania przepisu  i nadsyłania do mnie fotek :) 








34 komentarze:

  1. Kolorek ma apetyczny- taki jaki powinien być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i smakowicie wygląda. Dziękuję bardzo za przepisik na pewno zrobię na święta a może jeszcze przed dla spróbowania .Pozdrawiam cieplutko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na fotke ;) Również pozdrawiam )

      Usuń
    2. Ślicznie wygląda :) ale ja nie mam niestety piekarnika :(

      Usuń
  3. a czy piecze pani pod przykryciem czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. A piekłaś pod przykryciem? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak piekłam pod przykryciem i piekłam też taki schabik w naczyniu bez przykrycia, ale w rękawie do pieczenia. Schabik soczysty i bardzo smaczny.

      Usuń
  5. czy ten schab to w tym mleku pieczemy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest opisane i pokazane na zdjęciach :) Tak, pieczemy w mleku, jak sama nazwa wskazuje ;)

      Usuń
  6. Upiekłam i wyszedł rewelacyjny...jest juz w moich zeszycie,,dziekuje,,, i polecam,,,

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie siedzi w piekarniku, tyle ze zmniejszyłam temperaturę bo siedzi w obiegu ;) zobaczymy już za chwilunię co mi to wyszło :) z modyfikacji wetknęłam czosnek naturalny w plasterkach w schab i był w marynacie oliwa z oliwek, sól , majeranek i czosnek granulowany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie rozumiem to ten schab w tym mleku trzeba piec????,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze rozumiesz, w mleku ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Schab jest soczysty, polecam wypróbować :)

      Usuń
  10. Upiekłam schab, miałam mniejszy kawałek także krócej piekłam.W smaku wyszedł bardzo dobry tylko mógłby być bardziej miękki.czy coś złe zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za krótko piekłaś, ale dużo zależy od samego mięsa. Dobrze jest kupować od zaufanego dostawcy.

      Usuń
  11. Jakie mleko trzeba dać, Uht czy świeże, bo ponoć Uht nie wolno doprowadzać do wrzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam mleko z kartonu. Pierwsze słyszę że UHT nie wolno gotować.

      Usuń
    2. Mleko uht to skrut ultra hide temperatur czyli pasteryzowane w 130 stopniach bez kultur bateri itp wyciagniete i wyjalowione do zera woda biala ogólnie ale termin pol roku waznosci pasteryzowane chyba okolo 76 stopni termin miesiac ale wartosciowsze.

      Usuń
  12. Na pewno wyszedł pyszny schabik, tylko litości... nie zawijajcie w folię aluminiową. To już jest oczywiste i głośne, że to nie zdrowo, aluminium truje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. czy można zawinąć w papier a nie w folię aluminiową ???

    OdpowiedzUsuń
  14. Już tyle przepisów spotkałam na schab zarówno pieczony jak też gotowany. Wszędzie wygląda na bardzo łatwy do przygotowania. Przyznam że ani razu nie zrobiłam. Ten również w wykonaniu "łatwizna " Jest miesiąc do Świąt, muszę go zrobić na próbę tyle że z połowy jak w przepisie. Jak mi wyjdzie i będzie smaczny, na Święta jak znalazł. Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego, i czekam na opinię ;)

      Usuń
  15. A gdzie się kupuje tą miesznankę syczuańską.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu, albo dobrać przyprawy oddzielnie ;)

      Usuń
  16. Lubię ten przepis :) kolejny raz schab w mleku siedzi w piekarniku, wracam do niego przy okazji różnych świąt i jest to jedna z moich ulubionych wędlin.
    Dziękuję i pozdrawiam,
    MS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...