czwartek, 12 marca 2015

Schab w mleku -domowa wędlina

Przepis podpatrzony na , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :) 

Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek,  wiemy co jemy a w dzisiejszych czasach "sklepowa" wędlina jest niskiej jakości i nie ma się co oszukiwać .... 

Mięsko jest mięciutkie i soczyste , doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło do obiadu.  Przyprawy można dobrać wg własnego smaku i upodobań, wybór dowolny.  

Polecam i zachęcam do wypróbowania, taka wędlina jest  najsmaczniejsza.  Na święta obowiązkowa:)  




1,6 kg schabu
olej z czosnkiem 
czosnek granulki lub świeży 
sól 
majeranek 
Mieszanka syczuańska Deluxe (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) 
Około 1 l mleka



Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań. 
„Taplam” mięso w marynacie i zostawiam na 2 godzinki . Po tym czasie schab zalewam mlekiem.
Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę i 40 minut w 200 st C , grzałki góra dół. 
W trakcie pieczenia, polewałam parę razy „wystające” mięso sosem. 
Mięso studzę w zalewie mlecznej, następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc. 
Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :)
















Zachęcam do wypróbowania przepisu  i nadsyłania do mnie fotek :) 








Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety