Ciecierzyca -groch włoski, jest bardzo zdrowa i lżejsza od grochu.
Zawiera potas,który obniża ciśnienie krwi, także żelazo, które jest wskazane przy anemii i niedokrwistości.
Ponadto, ciecierzyca obniża "zły cholesterol" więc warto ją włączyć do naszego menu.
Mam nadzieję ze troszkę Was zachęciłam do jej zajadania;) Aaaa.. jest ponoć świetnym afrodyzjakiem :)
Dzisiaj zapraszam na pikantną, rozgrzewającą zupę z ciecierzycy, na chudej wędzonce.
Pokochaliśmy ją bardzo, smakuje wyśmienicie.
|
Zupa z ciecierzycy
50 dag cieciorki
40 dag wędzonki ( u mnie chude żeberka)
łyżka włoszczyzny suszonej
5-6 ząbków czosnku
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8-10 ziarenek pieprzu
Łyżeczka prażonej cebulki
Pół łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą
1-2 łyżki majeranku
Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól do smaku
Cieciorkę namaczam na noc.
Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i
czosnek pokrojony w plasterki , gotuję około 20 minut.
Po tym czasie mięso
wyciągam i wsypuję przepłukaną cieciorkę .
Dodaję resztę przypraw i gotuję około godziny.
Mięso kroję na mniejsze
kawałki, dodaję pod koniec gotowania razem z koncentratem pomidorowym, gotuję jeszcze jakieś 15 minut. Na koniec doprawiam do smaku.
Podaję solo lub z grzankami czosnkowymi.
|
Ostatnio dużo o niej słyszę, muszę chyba w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuń