wtorek, 24 lutego 2015

Zupa z ciecierzycy

 Ciecierzyca -groch włoski, jest bardzo zdrowa i lżejsza od grochu. 

 Zawiera potas,który obniża ciśnienie krwi, także żelazo, które jest wskazane przy anemii i niedokrwistości. 

Ponadto, ciecierzyca obniża "zły cholesterol" więc warto ją włączyć do naszego menu. 

Mam nadzieję ze troszkę Was zachęciłam do jej zajadania;) Aaaa.. jest ponoć świetnym afrodyzjakiem :)

Dzisiaj zapraszam na pikantną, rozgrzewającą zupę z ciecierzycy, na chudej wędzonce. 

Pokochaliśmy ją bardzo, smakuje wyśmienicie. 


Zupa z ciecierzycy






50 dag cieciorki 

40 dag wędzonki ( u mnie chude żeberka)  

łyżka włoszczyzny suszonej 

5-6 ząbków czosnku 

2 listki laurowe 

4 kulki ziela angielskiego 

8-10 ziarenek pieprzu 

Łyżeczka prażonej cebulki 

Pół łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą 

1-2 łyżki majeranku 

Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego 

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 

Sól do smaku













Cieciorkę namaczam na noc. 





Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję  listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek pokrojony w plasterki , gotuję około 20 minut. 



Po tym czasie mięso wyciągam i wsypuję przepłukaną cieciorkę .  Dodaję resztę przypraw i gotuję około godziny. 

Mięso kroję na mniejsze kawałki, dodaję pod koniec gotowania razem z koncentratem pomidorowym, gotuję  jeszcze jakieś 15 minut.  Na koniec doprawiam  do smaku.

Podaję solo lub z grzankami czosnkowymi. 








1 komentarz:

  1. Ostatnio dużo o niej słyszę, muszę chyba w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...