poniedziałek, 5 stycznia 2015

Miodownik z orzechami - orzechowiec


Orzechowiec , to ulubione ciasto mojej rodzinki. Pyszne miodowe blaty,  przekładane masą budyniowo maślaną. Na wierzchu chrupiące orzechy włoskie, poezja smaku :)  

Warto go upiec bez okazji , aby sprawić przyjemność najbliższym :)



Miodownik z orzechami - orzechowiec 






Ciasto:

40 dag mąki pszennej

20 dag masła

20 dag cukru

2 jajka

1 łyżeczka sody + 2 łyżki mleka

2 pełne łyżki płynnego miodu ( u mnie lipowy) 



Polewa orzechowa:

30 dag orzechów włoskich

3 pełne łyżki miodu

10 dag cukru

15 dag masła



Masa:

250 g masła lub Kasi 

budyń śmietankowy + 2 łyżki mąki pszennej 

jajko

500 ml mleka

½ szklanki cukru pudru







Wyrabiam ciasto z podanych składników, ciasto jest mięciutkie. Dzielę go na dwie części i wylepiam dno blaszki ( 33x24) wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście dwie blaszki. 


 Każdy blat piekę osobno, 180 st C jakieś 20 minut. Placki studzę.

Zabieram się za polewę orzechową . Orzechy kroję na mniejsze kawałki , nożem, każdą połówkę na trzy. Przekładam do rondelka, dodaję resztę składników i mieszam aż się wszystkie połączą i cukier rozpuści. Lekko studzę i wykładam na jeden blat miodowy , rozprowadzam i wyrównuję. 

Podpiekam 10 minut w piekarniku ( 180 stC)


Teraz masa ..... budyń mieszam z mąką i jajkiem, rozprowadzam w pół szklanki mleka , wlewam na zagotowaną resztę mleka , mieszam do zawrzenia , odstawiam do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie Kasię ucieram z cukrem pudrem i dodaję partiami zimny budyń. Gotową masę wykładam na blat bez polewy , nakrywam drugim blatem z orzechami , lekko dociskam i odstawiam aby ciasto od wilgło, najlepsze po dwóch dniach, ale na drugi dzień już można zajadać.







16 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)