Groch z Kapustą ... Długo się nie mogłam się przekonać ........ w końcu postanowiłam zrobić, ale według własnego smaku, wyszło rewelacyjnie, smaczne, doskonale przyprawione danie.
Składniki :
50 dag grochu ( cały, nie łuskany)
50 dag kapusty kiszonej ( nie kwaszonej)
spora garść suszonych grzybów
cebula
3 łyżki smalcu
sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
łyżka majeranku
płaska łyżka mieszanki przypraw Deluxe z estragonem ( ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)
Groch trzeba wypłukać
i moczyć w zimnej wodzie , najlepiej całą noc . Grzyby rozkruszam i też zalewam wodą na noc.
Kapustę kiszoną kroję , dodaję odcedzone grzyby
i zalewam wodą , wody tyle aby
zakryła kapustę , gotuję do miękkości
odkrytą , aby woda wyparowywała( jeśli kapusta jest jeszcze twarda a
woda się wygotuje, podlewam wrzątkiem. Gotowa kapusta ma być prawie bez wody .
Groch gotuję osobno, też do miękkości . Po ugotowaniu
odcedzam i łączę z kapustą .
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na smalcu łączę z kapustą i grochem, przyprawiam, duszę
całość chwilkę, mieszam i podaję.
Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie;) Wzajemnie Wesołych Świąt :)
Usuńu mnie gotuje się samą kapustę z grzybami, może w przyszłym roku przeforsuję groch ;-) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, Izabelo :)
UsuńGotuję prawie identyczną kapustkę (tylko trochę inne przyprawy) od mnóstwa lat. Przepis mojej babci... Pyyychoootkaaa!!! Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy Babci są najlepsze;) Wesołych Świąt :)
Usuńu mnie zawsze bez grochu, choć chyba intryguje mnie wreszcie i ta wersja :)
OdpowiedzUsuń