sobota, 27 września 2014

Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany

Przepis wypróbowałam na potrzeby konkursu na Durszlaku -Szwajcarskie inspiracje.

Przyznam że nie znałam kuchni szwajcarskiej i dzięki akcji ją poznaję.

 Na pierwszy rzut zrobiłam placki ziemniaczane  Rösti-(roesti) , różnią się one od naszych placków z tartych ziemniaków, szczególnie smakiem i wykonaniem :) 

Zapraszam na szwajcarski placek ziemniaczany !!! 




Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany


2 duże ziemniaki  ( około 50 dag)
3  łyżki masła
4 plasterki szynki
6 plastrów  sera lub spora garść tartego
sól i świeżo mielony pieprz
drobno posiekany szczypiorek ( 2 łyżki )
natka pietruszki wg  smaku












Ziemniaki  należy umyć i obrać.  Zetrzeć na tarce o  grubszych oczkach.  Tak starte wrzucam na wrzątek i podgotowuję 4 minuty .  Następnie odcedzam, przekładam do miski.  Dodaję  od razu masło, sól, pieprz i zieleninę mieszam całość . Ciasto dzielę na połowę( 2 placki) 

Piekę na patelni, na malutkim gazie,  nie dodaję tłuszczu.  Jak spód ładnie się przyrumieni ( trwa to około 10 minut) obracam placka na drugą stronę i też piekę do zrumienienia.  Drugiego placka piekę tak samo.


Po upieczeniu  na wierzch  układam szynkę i ser żółty, całość zapiekam w gorącym  piekarniku aż ser się rozleje na placku. Podaję od razu. 



Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie inspiracje


 Szwajcarskie inspiracje

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest smaczny:) Mąż powiedział ze zaje.....sty :D

      Usuń
  2. wygląda super! Ładnie go podałaś ;)
    Ale powiem Ci, że wyglądem nasze polskie-ziemniaczane, różnica jednak jak widać tkwi w szczegółach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak różnicę czuć dopiero podczas smakowania :)

      Usuń
  3. Muszą mieć kalorii ogrom :P ale jeśli smakują tak jak wyglądają to nie ważne ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie mają , ale raz za czas dozwolone małe szaleństwo :D

      Usuń
  4. Niestety nie da sie na patelni obrocic bez rozwalenia placka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać da się, trzeba tylko poczekać aż placek się dobrze upiecze od spodu:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)