piątek, 21 lutego 2020

Kartoflanka - pyszna zupa ziemniaczana



Zapraszam Was do posmakowania kartoflanki, (kartoffelgulasch)  zupy mojego dzieciństwa, mama często nam ją gotowała. 
Jej nazwa domowa była dziwna, nawet jej nie podam...😀  
Kminkowa, aromatyczna, lekko pikantna. Bardzo ją lubiłam, więc także ją gotuję. Domownicy chwalą, jedna porcja to za mało... 
Polecam, warto ją podać, na zimowe obiady lub kolacje ! 



Kartoffelgulasch




Ziemniaki 50-60 dag
2-3 marchewki ( 30 dag)
Ćwiartka selera ( 5 dag)
Średnia pietruszka (5 dag)
4 ząbki czosnku
2 cebule ( 25 dag)
15 dag boczku wędzonego lub kiełbasy
Smalec
Ziele angielskie
Listki laurowe
Pieprz ziarenka
Sól
Papryka słodka
Papryka ostra
Kminek
Majeranek


Warzywa należy obrać i umyć, odpowiednio pokroić. 
Marchew, seler i pietruszkę, na mniejsze kawałki, ziemniaki na większe ( szybciej się gotują)
W garnku roztapiam smalec, dodaję pokrojony boczek i cebulę, mieszam i podsmażam. Następnie dodaję pokrojone warzywa, całość duszę chwilkę, warzywa puszczą wodę i zmienia ciut kolor, trzeba mieszać aby się nie przypaliły.
Teraz dodaję przyprawy, jeszcze chwileczkę duszę i zalewam całość gorącą wodą. 
Gotuję do miękkości, na koniec doprawiam do smaku, mielonym pieprzem, solą i jeśli trzeba mielonym kminkiem.
Zupa doskonale smakuje z pajdą wiejskiego chleba!

Kartoflanka


Kartoflanka


Zupa ziemniaczana




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...