Zapraszam na smaczny obiad, mięciutkie i smaczne żeberka, wcześniej natarte przyprawami, upieczone w piekarniku.
Ślinka leci od samego patrzenia, a zapach nie pozwala ich nie spróbować : )
około 1,60 kg żeberek
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz cytrynowy
przyprawa do mięs ( używam Knorr czerwona)
czosnek
olej
Przyprawy mieszam ze sobą w miseczce.
Żeberka dokładnie myję, następnie dzielę na porcje. Układam
na talerzu i nacieram dokładnie przyprawami. Odstawiam na kilka godzin.
Po tym czasie żeberka obsmażam starannie na oleju, z obu
stron na rumiano.
Następnie przekładam
je do naczynia żaroodpornego.
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i 40 minut w 200 st. C
Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je
z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu:)
pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńoj tak, było pysznie ;)
UsuńWitam bardzo zainteresował mnie ten przepis i mam takie pytanie czy mniejszą porcję żeberek trzeba piec krócej, sądzę że tak ale wolę zapytać autorkę przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń