Każdy to wie, że najlepsze domowe wędliny, wiemy co jemy i doprawiamy pod swój smak.
Zachęcam do zrobienia mielonki drobiowej, przyprawy można dobrać samemu.
Mielonka jest smaczna, lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :)
około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli
100 ml zimnej przegotowanej wody
pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek
1 łyżeczka majeranku
Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych
oczkach, jak na pasztet.
Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną
wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta.
Przekładam masę mięsną do woreczka i odstawiam na całą noc
do lodówki.
Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go
upycham, aby pozbyć się powietrza.
Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była
poniżej szynkowara.
Szynkę gotuję
godzinę w 70 st C, ( bez termometru;
jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza).
Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny
wkładam do lodówki.
Jak się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę.
Pysznie wygląda ta mielonka. :-) Domowe wyroby są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Zgadza się, domowe najlepsze :)
Usuń