Domowa pizza najlepsza, większość z nas o tym wie.
Warto ją przygotować dla swoich bliskich, u nas gości przynajmniej raz w miesiącu, staram się robić za każdym razem inny smak.
Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił.
Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :)
Ciasto:
35 dag mąki pszennej
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
50 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki młodego jęczmienia
Dodatki:
½ awokado
tuńczyk w sosie własnym
2 szalotki
ser żółty
sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżka ketchupu
Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka rozmaryn, szałwia)
Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie, odsączam tuńczyka, obieram i kroję szalotki, obieram i kroję awokado. Trę ser.
Przygotowuję sos, majonez mieszam z jogurtem i ketchupem.
Blaszkę nagrzewam w piekarniku ( najlepszy jest kamień do pizzy)
Na papierze ( wielkość blaszki) rozciągam ciasto, smaruję sosem, posypuje ziołami.
Wykładam szalotki, tuńczyka i awokado, wierzch posypuje serem. Przekładam na gorącą blachę.
Pizze piekę około 25 minut w 200 st. C.
Nieźle ten placek wygląda ! Uzależniająco :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuńsmakowita pizza :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Anulla :)
Usuń