piątek, 20 stycznia 2017

Pizza z awokado -zielona pizza dla każdego

Domowa pizza najlepsza, większość z nas o tym wie. 

Warto ją przygotować dla swoich bliskich, u nas gości przynajmniej raz w miesiącu, staram się robić za każdym razem inny smak.

Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił.  

Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :)




Ciasto:

35 dag mąki pszennej

7 g suchych drożdży

250 ml letniej wody

50 ml oleju 

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki młodego jęczmienia

Dodatki:

½ awokado

tuńczyk w sosie własnym 

2 szalotki

ser żółty 

sos:

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu

1 łyżka ketchupu

Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka rozmaryn, szałwia) 



Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. 

W tym czasie, odsączam tuńczyka, obieram i kroję szalotki, obieram i kroję awokado. Trę ser.

Przygotowuję sos, majonez mieszam z jogurtem i ketchupem. 

Blaszkę nagrzewam w piekarniku ( najlepszy jest kamień do pizzy) 

Na papierze ( wielkość blaszki) rozciągam ciasto, smaruję sosem, posypuje ziołami.

Wykładam szalotki, tuńczyka i awokado, wierzch posypuje serem. Przekładam na gorącą blachę.


Pizze piekę około 25 minut w 200 st. C.



















4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...