poniedziałek, 23 stycznia 2017

Ciecierzyca pieczona - zdrowa przekąska

Z ciecierzycy robiłam zupę i sałatkę, tym razem będzie pieczona.

Pieczona ciecierzyca, to świetna przekąska, lub dodatek do zup czy sałatek. 

 Z powodzeniem zastąpi chipsy, czy grzanki. Warto po nią sięgać, jest smaczna i zdrowa :) 




ciecierzyca konserwowa 

olej z czosnkiem 

sól wg smaku 

pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 



Ciecierzycą odsączam z zalewy, zostawiam na sitku, przekładam na ręcznik papierowy i osuszam. 

Olej smakowy mieszam z resztą przypraw. Całą ciecierzycę pokrywam olejem. Przekłądam ją na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

Ciecierzycę piekłam około 30 minut w 190 st C. 
Raz za czas trzeba przemieszać.








pyszotka



4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...