Nie ma jak domowa pizza, ciasto robi się szybciutko, jest mięciutkie, troszkę czasu aby wyrosło, ulubione dodatki, szybki sos i mamy pyszną pizzę :)
Tym razem ze szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam.
Ciasto:
35 dag mąki pszennej
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
25 dag szpinaku
olej z cytryną i bazylią
sól
czarne oliwki
tuńczyk w oleju
mozzarella
Sos:
pomidory z papryką 400 g
biały pieprz
30 % koncentrat pomidorowy
sól
Zaczynam od ciasta.
Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie
mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i
odstawiam do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej,
wyrabiam mięciutkie ciasto.
W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak.
Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i
bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia.
Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję
dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem,
blenduję.
Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam
dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki. Na wierzch rozkładam
mozzarellę i listki szpinaku.
Piekę do zrumienienia (jakieś 25 minut) w 200 st. C
szpinak i tuńczyk - po prostu boska! :) robiłam kiedyś także szpinak z rukolą :)
OdpowiedzUsuńoj pyszna była;) Do rukoli nie mogę się przekonać, nie podchodzi mi.
UsuńDomowa pizza jest najlepsza. U mnie wszyscy ją lubią, a twoja pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPychota! Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w urodzinowym konkursie Nastoletnich :) https://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/06/konkurs-sodko-oryginalnie-i-urodzinowo.html