Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek.
Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;)
1, 5 kg łopatki lub karczku
1 łyżka suszonej włoszczyzny
kulki ziela ang.
pieprz czarny cały
sól - około ½ łyżeczki
2-3 ząbki czosnku
Do farszu:
cebula
olej
pieprz mielony
maggi w płynie
majeranek
sól do smaku
Naleśniki:
4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
3 jajka
1/ 4 szklanki oleju
½ łyżeczki soli
70 dag mąki pszennej
Do panierki :
2 jajka + sól
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Zaczynam od gotowania mięsa, można pokroić na małe kawałki, lub ugotować w całości i później pokroić. Do gotowania wsypuję suszoną włoszczyznę ( można dodać świeże warzywa) plasterki czosnku i przyprawy.
W międzyczasie obieram i kroję cebulę, podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia.
Ugotowane mięso wyciągam z wywaru( trzeba wystudzić ) i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam.
Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki.
Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z oby stron.
jakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńMadziu uwielbiam takie dania :-) wieki już nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy Marzenko, nie robię ich często, i dlatego smakują jak największy rarytas :D
Usuń
OdpowiedzUsuńjakie smakowite :-)
Dziękuję za miłe słowa :)
Usuń