Pyszne rozgrzewające danie, użycie mięsa z indyka skutecznie go "odchudza"
pachnie i smakuje wyśmienicie;)
Smacznego:))
Około kilograma mięsa z udźca indyka
2 łyżki suszonej włoszczyzny
1 czerwona papryka
5 ogórków konserwowych
200 g marynowanych
pieczarek
płaska łyżka rozmarynu
płaska łyżka tymianku
płaska łyżka imbiru
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu kolorowego
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
sól
Ewentualnie mięsna kostka
Przyprawa w płynie do smaku
2 łyżki smalcu, lub olej do podsmażania mięsa
Mięso z udźca myję i osuszam, następnie kroję na dowolne
kawałki. W garnku roztapiam smalec i przekładam porcjami mięso. Obsmażam z
każdej strony, dodaję włoszczyznę oraz przyprawy, bez soli duszę na małym ogniu aż mięso puści sok, i
pozamyka pory.
Gdy już jest
podduszone dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze chwilkę
duszę, po czym dolewam wrzątek, tak aby
woda była ponad mięsem. Solę do smaku( ½ łyżki) i zostawiam do gotowania na 40
minut.
W między czasie przygotowuje warzywa, paprykę myję ,
pozbawiam gniazd nasiennych i kroję krótkie paseczki, ogórki w pół plasterki, a pieczarki jeśli
duże na 4 części, mniejsze na połowę.
Po 40 minutach dodaję do mięsa pokrojone warzywa, dosalam do
smaku ( można dodać kostkę mięsną ) i gotuję jeszcze 25 minut. Na koniec mielę czarny pieprz i dosmaczam:)
idealne dania na zimowe chłody:)
OdpowiedzUsuńOj tak, Anulla:)
UsuńDawnooo nie jadłam takiego gulaszu...mmm
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłam niedawno gulasz ale niestety kolorem do Twojego nawet do pięt nie dorasta. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIwonko, barwnika nie dodałam, przysięgam hihi;)) Może to wina papryki, lub koncentratu pomidorowego?
UsuńJa dodałam łyżeczkę sproszkowanych suszonych pomidorów. Można dostać na bazarkach na stoisku z przyprawami, jeśli takie jest. Kolor przepiękny a i smak niezapomniany. Polecam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że wykorzystałaś przepis i przypadł do gustu, również pozdrawiam:)
Usuń