Taką kapustę gotowała moja babcia, jej mama i moja mama, teraz gotuję ją ja:)
Kapusta z kminkiem, idealny dodatek do schabowego i mielonego
Kapusta duszona z kminkiem |
1 i ½ kg białej kapusty
10 dag masła lub smalcu
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
Kostka mięsna ( szukać bez glutaminianu sodu)
2 łyżki kminku
Skrobia kukurydziana lub mąka do zagęszczenia
Przyprawa w płynie
Pieprz mielony
Umytą kapustę dzielę na ćwiartki i szatkuję. W garnku roztapiam tłuszcz, i przekładam poszatkowaną kapustę. Dodaję
przyprawy, listki laurowe, ziela ang. pieprz w kulach , kminek i kostkę mięsną,
mieszam wszystko i duszę mieszając. Jak
kapusta puści sok podlewam całość gorącą wodą, tak aby kapusta była równo z
nią.
Gotuję do miękkości. Po tym czasie zagęszczam skrobią
rozmieszaną w wodzie. Doprawiam przyprawą w płynie i mielonym pieprzem.
Doskonały dodatek do schabowego, lub kotletów mielonych.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
ogółem nie przepadam za kminkiem, ale w kapuście bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy jeszcze dodać do łopatki lub karczku ( duszonego) i czasami do barszczyku:)
UsuńZrobiłam wczoraj tą kapustkę. Zmieniłam tylko to, że dodałam 1 łyżeczkę kminku całego i 1 łyżeczkę kminku mielonego. Wyszła przepyszna!!! Nawet moja 7-letniej córeczce smakowała. Dziękuję za przepis!!!
Usuń