poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Szaszłyki z białej kiełbasy, pieczarek, cukinii i cebuli


Bardzo smaczne szaszłyki, z białej kiełbasy, pieczarek, cukinii i cebuli, całość posmarowana olejem z suszonymi pomidorami i bazylią, poezja smaku! Polecam! 

*przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy"







2-3 kiełbasy białe parzone 

12-14 plastrów boczku wędzonego parzonego 

12-14 sztuk śliwek suszonych kalifornijskch 

Marynata: 

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

olej  
*wymieszać razem

Przygotowuje składniki. Białą kiełbasę kroję w grubsze plastry, boczek kroję po długości, mają być paski. 

Na patyki do szaszłyków nabijam kolejno kiełbasę, śliwkę owiniętą boczkiem znowu kiełbasa, dociskam nią boczek ze śliwką, i tak na przemian. 

Każdego szaszłyka smaruję olejem z suszonymi pomidorami.

Piekę w piekarniku 25 minut w 200 st.C, można grillować.









2 komentarze:

  1. Prosty ale i smaczny sposób na domowego szaszłyka! Dziękuję za przyłączenie do szaszłykowej akcji konkursowej! Pozdrawiam serdecznie A.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)