niedziela, 25 lutego 2018

Marchewkowe ciasto Marzenki


Szybkie i łatwe w wykonaniu, ciasto marchewkowe. 
W smaku przypomina piernik. 
Jest puszyste i bardzo smaczne. Można zrobić masę z bitej śmietany i mascarpone, świetnie pasuje, lub oprószyć cukrem pudrem, też smacznie :)




1 i 1/4 szkl. oleju
- 4 jajka  (L)
- 2 szkl. startej marchewki
- 2 szkl. mąki
-1 szkl.  cukru  ( u nas trzcinowy)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli



Do utartych z cukrem jajek, dodajemy przesianą mąkę, na zmianę z olejem. Wsypujemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko razem.
Obraną i umytą marchewkę, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto pieczemy  jakieś 45 minut w 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószamy pudrem. 
*blaszka tradycyjna, w mniejszej będzie wyższe







smacznego 😌 👌





1 komentarz:

  1. Marchewkowe ciasto nie dość, że jest pyszne to jeszcze zdrowe. Ja przymierzam się do zrobienia brownie z czerwonej fasoli.

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety