wtorek, 12 grudnia 2017

Domowa wędlina-peklowany schab i szynka


Zachęcam do robienia domowych wędlin, smakują o niebo lepiej od sklepowych, i wiemy co jemy.

Wbrew pozorom, robi się ją szybko, nic trudnego, polecam :) 

W dzień powszedni i od święta! 

 



2,5 kg  schabu i  szynki
2 l wody
2 łyżki soli peklującej
4 kulki ziela ang.
2 listki laurowe
Do pieczenia:
olej
majeranek
czosnek granulki
papryka słodka





W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego.

 Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni.


Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą.  Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania. 

Przyprawy mieszam z olejem,  nacieram nim mięsa,  piekę ( w woreczku do pieczenia) półtorej  godziny w 180 st. C.

szynka peklowana


szynka peklowana



gif




4 komentarze:

  1. domowa wędlina nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna jest. Na święta robiłam, następne się peklują. Będzie do chlebka na dłuższy czas

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety