piątek, 13 maja 2016

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek. 

Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;) 






















1, 5 kg łopatki lub karczku  

1 łyżka suszonej włoszczyzny 

kulki ziela ang. 

pieprz czarny cały 

sól - około ½ łyżeczki 

2-3 ząbki czosnku 

Do farszu: 

cebula 

olej 

pieprz mielony 

maggi w płynie 

majeranek 

sól do smaku 

Naleśniki: 

4 szklanki wody gazowanej 

2 szklanki mleka

3 jajka

1/ 4 szklanki oleju 

½ łyżeczki soli

70 dag mąki pszennej

Do panierki :

2 jajka + sól 

bułka tarta 

tłuszcz do smażenia 






Zaczynam od gotowania mięsa, można pokroić na małe kawałki, lub ugotować w całości i później pokroić. Do gotowania wsypuję suszoną włoszczyznę ( można dodać świeże warzywa) plasterki czosnku i przyprawy. 

W międzyczasie obieram i kroję cebulę, podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia. 

Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam. 

Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki. 

Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z oby stron.












4 komentarze:

  1. Madziu uwielbiam takie dania :-) wieki już nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy Marzenko, nie robię ich często, i dlatego smakują jak największy rarytas :D

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)