poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Nuggetsy w złocistej panierce

Pyszne, chrupiące nuggetsy z polędwiczek z kurczaka.

 Panierowane w płatkach kukurydzianych. 

Podane z dowolnymi dipami czy sosami, to doskonała przekąska na różne okazje i bez okazji :)






















około kg polędwiczek z piersi kurczaka 

1 jajko 

200 ml mleka 

1 łyżka skrobi kukurydzianej 

łyżeczka czosnku w granulkach 

sól wg smaku 

biały pieprz 

płatki kukurydziane 

olej 


Skrobię mieszam z mlekiem, dodaję jajko, przyprawy i dokładnie łączę całość. 

Polędwiczki myję, większe dzielę na mniejsze części i zanurzam w misce z jakiem i mlekiem. Odstawiam na jakieś pół godziny, czym dłużej tym lepiej. 

Po tym czasie polędwiczki panieruję w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażę na gorącym oleju do zrumienienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku. 

Polędwiczki najlepiej smakują z sosem czosnkowym i/lub z sosem z curry.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...